Van Tarım ve Orman Mudurluğunun ureticilere onculuk etmek uzere gercekleştirdiği bitkisel uretim demonstrasyon faaliyetlerine bir yenisi daha eklendi.
Van Tarım ve Orman Mudurluğunden yapılan acıklamada, Tuşba ilcesi Gollu Mahallesi'nde demonstrasyon icin tahsis edilen yaklaşık 12 dekar alanda Van Yuzuncu Yıl Universitesi akademisyenlerinin de katılımıyla siyez buğdayı ile olgun ve hektor arpa ceşitlerinin ekiminin yapıldığı belirtildi. Acıklamada, "Siyez buğdayı; buğdayın atası olma gibi onemli bir ozelliğe haiz olup; tarımı 10-12 bin yıl oncesine dayanıyor. Tek sıralı başak yapısına sahip, pek cok yerde kalitesi ve iceriği nedeniyle bulgur yapımında tercih edilmektedir. Ayrıca tum tahıl ceşitleri icerisinde gubre isteğinin duşuk olması ve verimsiz arazilerde de iyi performans gostermesiyle bilinen bir tahıl ceşididir. Denemede ekilen siyez buğdayı, Van Yuzuncu Yıl Universitesi oğretim uyelerinden temin edilirken, olgun Arpa ceşidi de Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitusu Mudurluğunden, hektor arpa ceşidi ise Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Mudurluğunden temin edildi. Yapılan bu calışma ile ekilen buğday ve arpa ceşitlerinin ilimiz ekolojisine tepkisi belirlenerek sonucları ciftcilerimiz, un ve yem sektoru ile paylaşılarak onların bu ceşitlerle ilgili fikir sahibi olmaları hedeflenmektedir. Mudurluğumuz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi tarafından yapılan calışmaya il mudurluğumuz teknik personelleri ile YYU Ziraat Fakultesi Tarla Bitkileri Bolumu oğretim uyeleri Doc. Dr. Erol Oral ile Dr. Oğretim Uyesi Fevzi Altuner iştirak ettiler. Oğretim uyeleri bu calışmanın hasat edilerek sonucları alınıncaya kadar her aşamasına etkin katılım sağlayarak destekleyeceklerini bildirdiler" denildi. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı