
(EDT) ve kolonya olarak 3 temel parfum ceşidi vardır.
1- Eau de Parfum (EDP) en yoğun parfum ceşididir.Kokuyu getiren ucucu yağ kısmındaki esansı en yoğun iceren turdur.EDP’lerin fiyatları diğer parfumlere gore daha yuksektir. Diğer parfum ceşitlerine gore daha kalıcıdır (sabahtan akşama kadar etkisini kaybetmez). İceriğindeki aromalar ve yağlar daha yoğundur bu da Eau de Parfum’un kokusunu daha baskın hale getirir.
2- Eau de Toilette (EDT), EDP’lere gore esans ve yağ miktarı daha duşuk parfum ceşididir. Eau de Parfum’e (EDP) gore daha az kalıcıdır. Genellikle hafif kokular ve ucucu yağlar nedeniyle ucucu kokular, gunluk kullanım ve spor kullanım koku secenekleri bu grupta soylenir. Daha duşuk yoğunluktadır fiyatı EDP’ye gore daha duşuktur.Gun boyu etki isteyenlerin parfum şişesini yanında taşımasını gerektirir.
3- Kolonya yuzde 5 esans(limon yada tutun) icerirler.Bu nedenle ucuzdurlar.Kalıcılık bakımından EDT sınıfına dahil edilebilir ancak parfumden farkı aroma ve nota icermemesidir.
Temel olarak parfumleri acıkladıktan sonra onun aslında bir sanat eseri olduğundan dem vurabiliriz. Zira bircok insanın az cok bildiği gibi; parfumler bestelenerek uretilirler.Parfumler bestelenmeyi bekleyedursun koku nasıl yayılıyor bir goz atalım.
Parfumlerde en temel cozucu alkol ve sudur. Parfum sıkıldığında ya da surulduğunde cozucu kısmı vucut ısısı etkisiyle buharlaşır.Su ve alkolun kaynama noktası yağın kaynama noktasından duşuk olduğu icin koku iceriğine gore once buharlaşırlar ve nota sırasına gore aroma ve yağlarda buharlaşmaya başlayarak parfumu sergilemeye başlar.
Parfumde tıpkı bir şarkı gibi, bir danscının koreografisi gibi sanat eseridir. Esansın buharlaşma hızı ve kokunun gucu, parfumun notalarıyla şekillenir. Her parfum ust nota, orta nota ve alt nota denile uc koku yayılımı aşamalarını gecirir.
Ust Nota
Parfum sıkıldıktan yada suruldukten hemen sonra hissedilen/duyulan kokudur. Kısa sure icinde ucacak olan, parfumun icerisindeki en hafif esans ve aroma kokularıdır.Parfum satış sırasında tuketiciye kokuyu aldıracak olan ani kokuyu icerirler, ancak tester urunlerininde hemen eriyip bitmesine neden olarak satıcıları uzebilir. Kullanım sırasında etkisi en az olan kokulardır. Keskin ve cabuk buharlaşan turuncgil ve zencefil kokular ust nota bileşenlerinde genellikle kullanılır.
ust nota.: parfum sıkıldığı anda ve ilk 5 dakikada alınan/duyulan kokulardır.
Orta Nota
Kalp notadır. Ust nota kokularının ucması ardından hissedilmeye başlanır. Dip notaların ilk duyulduğu anda pek de hoş olmayan, ancak zamanla guzelleşecek olan kokusunu ortalama 25 dk ile 1 saat arası perdeler. Genellikle, yumuşak/naif, cok belli olmayan kokular icerir. Tipik orta nota kokuları lavanta ve guldur. Ust nota ile orta nota bazen “baş nota” olarak beraber değerlendirilebilir.
orta nota. : parfum sıkıldığı andan 5- 30 dk sonrasında alınan kokulardır. Parfumun genel karakterini şekillendirir.
Alt Nota
Ust nota ortadan kalkınca ortaya cıkan, parfumun asıl karakterini belirleyen kokusudur. Alt ve orta notalar bir parfumde temayı belirler. Parfumun kalıcı ve etkileyici olmasını alt notası belirler. Parfum sıkıldıktan sonra ilk 30 dk icinde hissedilmesi zordur, devam eden surede parfumun hissedilecek kokusu olacaktır.
alt nota: Parfum sıkıldıktan sonra 30 dk ila 2 saat sonrasında alınan/duyulan kokulardır. Bu bolum bolumde kalıcılık sağlamak,duygular uzerine etki etmek icin kullanılan kokular kullanılır. Parfum sıkıldıktan sonra uzun sure,gunler hatta haftalar sonra alınan/duyulan koku alt notadadır.
http://www.bakimlierkek.com.tr/parfu...ilmelidir.html
__________________