Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ'da ateşkes ilan edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Attığımız bu son adımların, Azerbaycan ve Ermenistan halkları icin uzun vadeli barışı sağlayacağını umuyorum." dedi.
Putin, Şangay İşbirliği Orgutu liderler zirvesine video konferans yontemiyle katılarak, dun gece Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan ateşkes kararını değerlendirdi.
Karabağ'da yaşananları "trajedi" olarak tanımlayan Putin, "Kan dokulmesini durduracak anlaşmalara vardığımızı buyuk bir memnuniyetle belirtmek istiyorum. Attığımız bu son adımların, Azerbaycan ve Ermenistan halkları icin uzun vadeli barışı sağlayacağını umuyorum." diye konuştu.
Azerbaycan ve Ermenistan, bu gece 00.00'dan (TSİ) itibaren ateşkes yapılması yonunde anlaşma imzalamıştı.
Anlaşmaya gore, Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak, Ermenistan, işgal altında tuttuğu Lacın, Kelbecer ve Ağdam illerini ay sonuna kadar boşaltacak.
Bolgeye Rus barış gucleri konuşlandırılmasını ongoren anlaşma kapsamında Rus ve Turk askerlerden oluşan denetim merkezi de oluşturulacak.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Gurkan Abay