"Ben itiraf ediyorum ki, Turklerde Nakşî-i AkkirmÂnî'nin bir şiirini misal olarak arz edebileceğim. Hatta iddia edebileceğim ki, sufi şairlerde bu konu binbir şekilde ifade olunmuş sıradanlaşmıştır.
Felsefe tarihi ve incelemeleri icin pek değerli ve onemli vesikalardan sayılan bu manzumenin her noktasını size -ozetle olsun- şerh etmeliyim. Sokrates bu manzumeyi gorebilmiş olsaydı şuphesiz takdir ederdi, cunku butun kendi diyaloğunun ruhunu arz etmektedir. Yalnız Nakşi-mutasavvıf bir şair olmak sıfatıyla tabii ve zorunlu olarak -vahdet-i vucûd (pantheisme) inancına dayanmaktadır ve sozlerinde bu inancı da mudafaa eder terimler ve cumleler vardır. Kısacası bu Turk şairi -butun benzerleri gibi- spiritualisme panthéiste şeklinde meşhur bir oğretinin savunucusudur. Halbuki gerek Sokrates'te, gerekse şiirini aşağıda tercume edeceğim İngiliz şairinde vahdet-i vucûd inancından pek az bir şey bile hissolunumaz. Onlar sadece spiritualiste'tirler; yani ruhun varlığının bağımsızlığına ve ebediliğine inanmaktadırlar."
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 422
Dili: Turkce
Yayınevi: Cizgi Kitabevi
Kitap Adı: Darulfunun Felsefe Ders Notları Yazar: Rıza Tevfik Yayınevi: Cizgi Kitabevi Dil: Turkce Barkod: 9786055999537