Atina halkerki bircok bakmdan, herhangi bir cacl dizgeden daha halkerksel gozukmekte (Russell, 95) ise de, yine de kendi ortamna ve kendi cana ozgu toplumsal ve snfsal kstlanmlara eduen bir halkerki idi ve Platon acsndan ozellikle onemli bir olgu olarak Sokratesi olume gonderen bir rejimdi. Bununla birlikte, Platonun bu yonetim tarzna kartl daha nesnel temellere de sahiptir ve O bunu, sk sk deindiim gibi Devletin varkalm sorunuyla balantlandrmtr. Hegel gibi, O da halkerki yonetimindeki toplumlarn, edimsel bakmdan herhangi bir tutunumlu birlikten yoksun anarik toplumlar olduu; bunlarn, buyuk olcude kendi yurttalarnn ictepi ve arzularn izledikleri; ozellikle buyuk olcekli toplumlarda, ceitli caydrma yontemleriyle, kendi yurttalarnn seslerini kstklar; ve ozsel bakmdan aptallar tarafndan yonetilen yonetimler olduklar goruundeydi (Brooks, 8).

Celal A. Kanat ozenle ilenmi bu calmasnda Platon ve Aristotelesin devlet, toplum ve siyasete ilikin gorulerini sk orulmu bir dizgesellikle ortaya koyuyor; bu gorulere yoneltilen eletirileri filozoflarn yaad donem cercevesinde deerlendiriyor; kendi eletiri ve gorulerini dayanaklaryla okura aktaryor.

Platon ve Aristoteleste Devlet ve Toplum Felsefesi, her iki filozofun dizgesini aydnlatmakla kalmyor, devlet-toplum ilikisine yoneltilen /yoneltilecek eski/yeni sorularla okuru Sokratesgil anlamda durtukluyor.



Sayfa Sayısı: 424

Baskı Yılı: 2013


Dili: Turkce
Yayınevi: Doruk Yayınları
Kitap Adı: Platon ve Aristoteles'te Devlet ve Toplum Felsefesi Yazar: Celal A. Kanat Yayınevi: Doruk Yayınları İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789755535883