Marx, Freud, Nietzsche, her ucu de, birbirlerinden cok farklı bicimlerde de olsa camera obscura metaforunu eserlerinde kullanmıştı. Tanınmış Fransız duşunur Sarah Kofman, nihayet Turkce cevirisiyle okurlarla buluşacak olan klasik eserinde, bu metaforun oldukca geniş caplı bir incelemesini yapmakta.

Marx'a ayırdığı acılış bolumunde Kofman, ters cevirmenin ideolojik surec icin gerekliliği uzerine bir okuma sunuyor. Ardından, Freud'un bilincdışını tanımlarken camera obscura metaforunu nasıl kullandığını inceliyor. Bir sonraki bolumdeyse Nietzsche'ye gore, camera obscura'nın "unutuşun metaforu" olduğunu ortaya koyuyor. Kofman burada, "sihirli aygıt" camera obscura'nın, bazı duşunurler icin zihin acıcı olmaktan ziyade bir fetiş işlevi gorup gormediği sorusunu yoneltiyor.

Camera Obscura, felsefeden sinemaya uzanan bir yelpazede cağdaş teoriye damgasını vuran bir metaforun guclu ve hararetli bir tartışmasını bizlere sunuyor.
(Tanıtım Bulteninden)


İnce Kapak:

Sayfa Sayısı: 120

Baskı Yılı: 2015


e-Kitap:

Sayfa Sayısı: 75

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: Encore
Kitap Adı: Camera Obscura Yazar: Sarah Kofman Cevirmen: Elvan Kıvılcım Yayınevi: Encore İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786059949217