
İnsan, var olmasıyla birlikte, duşunce ve tefekkurun haz ve cekiciliğinden kendisini alamamıştır. Cunku insanı ozgun, orijinal ve ayrıcalıklı kılan en onemli yonu, bu niteliklerinde gizlidir. Duşunen bir varlık olarak insan, medeniyetlerin ve kulturlerin inşa surecinde bu ozelliklerini bilfiil gostermiş ve ispatlamıştır. Bu anlamda duşunce ve fikrin sahibi tek bir milletle, ırkla veya dinle sınırlandırılamaz. Duşunce imÂli ve uretimi, insanlığın ortak mirasıdır. Medeniyetler ve kulturler, bu mirasın birbirlerine devredilmesinde bir vasıta olmaktan başka bir anlam taşımamaktadırlar.
İşte bu calışma, felsefenin koklerinden başlayarak, yaklaşık 2500 yıl onceden Ortacağ'a kadar olan bir duşunce seyahatinin ana filozof ve sistemlerine bir bakış acısını ortaya koyma cabası icerisinde olmuştur. Bunu yaparken ideolojik bir bakış acısı yerine, var olanları gorme ve gosterme hassasiyetini taşıyarak "objektif, şumullu, rasyonel ve tutarlı" olma ilkelerini kendisine rehber edinmiştir. Bu cercevede felsefenin insan, toplum, tabiat ve Tanrı'yla aşkın alanla olan ilişki ve bağları sergilenmeye calışılmıştır. Zira insandan ve var olan hayattan kopuk bir duşuncenin uzun omurlu olması mumkun değildir. Nitekim hakikatin ve varlığın anlamını, ancak bilgelik talep eden bilge severler filozoflar bilebilir ve hissedebilirler.
(Tanıtım Bulteninden)
İnce Kapak:
Sayfa Sayısı: 320
Baskı Yılı: 2016
e-Kitap:
Sayfa Sayısı: 248
Baskı Yılı: 2010
Dili: Turkce
Yayınevi: İnsan Yayınları
Kitap Adı: İlkcağ Felsefesi Tarihi Yazar: Bayram Ali Cetinkaya Yayınevi: İnsan Yayınları İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9789755745633