Tilki uzanamadığı uzume neden ekşi der? Peki o zaman yasak meyve neden tatlıdır? Tercihlerimizi ne gibi faktorler etkiliyor? Grubun tercihleri bireyin tercihlerini nasıl bicimlendiriyor? Neden sık sık dupeduz irrasyonel tercihler yapıyoruz? Bunların rasyonel değil de irrasyonel olduğunu nereden biliyoruz? Secimler zevklere, zevklerse gecmişteki secimlere bağlıysa, burada bir yumurta-tavuk durumu mu soz konusu? Cabalayarak ulaşılamayacak hallere (doğallık, kendiliğindenlik, umursamazlık) ulaşmaya calışmak ne derece rasyonel? İrademizi kullanarak bir tur irade veya istem yokluğu haline ulaşabilir miyiz? Bilincli olarak bilincsizliğe ulaşmak mumkun mu? Başkalarını etkileme cabası kendi kendini baltalayan bir caba olduğu halde, gerek gunluk hayatta gerekse sanatta ve siyasette sık sık bu (irrasyonel) tutumu sergilememiz biz insanlar hakkında ne soyluyor? Zihnimiz bize nasıl oyunlar oynuyor? Biz zihnimize nasıl oyunlar oynuyoruz?

Başta Zizek olmak uzere ideoloji kuramıyla uğraşan ceşitli duşunur ve sosyal bilimcileri etkilemiş olan Jon Elster, Ekşi Uzumler'de mantık diliyle insan psikolojisinin derinlerine inerek paradoksal doğamızı gozler onune seriyor. Oyun kuramından iktisada, psikolojiden felsefeye, tarihten edebiyat eleştirisine bircok disiplin icinde rahatca gidip gelen bu kitap, Metis'te ozel bir onem verdiğimiz disiplinlerarası calışmaların klasikleşmiş parlak orneklerinden.



Sayfa Sayısı: 232

Baskı Yılı: 2008


Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Ekşi Uzumler Yazar: Jon Elster Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2008 Dil: Turkce Barkod: 9789753426824