
Modern duşuncenin klasiklerinden biri olarak, okumaya ve yazmaya odaklanmış bir kitap bu. Okumanın yazmak, yani “zeyil” yapmak olduğunu kabul eden Jacques Derrida’nın 1959-1966 arasındaki ozgun okumalarından oluşuyor: Rousset, Foucault ve Descartes, Jabes, Levinas, Artaud, Freud, Bataille ve Levi Strauss hakkındaki denemelerinden.
Bu yazılar bir yandan modern duşuncenin gelenekten kopmayı amaclamış akımlarının nasıl geleneksel vecheler taşıdığını, metafizik kavramları nasıl kullandığını gosteriyor. Bir yandan da metafizik duşuncenin “yazı”yı nasıl ve neden dil tasavvurunun dışında bıraktığı, bu dışlamanın metafizik icin kurucu bir işlem olduğu ustunde duruyor.
“Sınırların arasındaki aralıkta bir yazı nobeti” olması gereken bir yaşamdan soz ediyor Jabès. PekÂl Derrida icin de soylenebilecek bir soz bu. Dolayısıyla yazı uzerine girişilmiş uzun soluklu bir fenomenoloji calışmasının, bir “yazı nobeti”nin onemli parcalarının yer aldığı soylenebilir bu kitapta. Yine Jabes’in sozleriyle:
“Kitap labirenttir. Cıktım derken, daha da dalıyorsun. Kurtulmanın imkÂnı yok. Yapıtı paramparca etmen gerek. Elin varmıyor bir turlu. Goruyorum nasıl da yavaş ama emin adımlarla buyuyor korkun. Bir duvar, bir duvar daha. Kim bekliyor seni sonunda? – Hic kimse... Adın kendi uzerine kapanmış, bıcağın uzerine kapanan el gibi.”
Felsefe ve sosyal bilimlerle ilgilenen okurlarımızın yanı sıra edebiyat ve genel olarak yazı veya yazmak ustune duşunenlerin de ilgisini cekeceğine inanıyoruz.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Yazı ve Fark Yazar: Jacques Derrida Cevirmen: P. Burcu Yalım Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 400 Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786053161486