"Ben şiirsel yetileri olan bir filozof değil, felsefeyle hayat bulan bir şairdim" der Pessoa. Felsefi Denemeler Pessoa'nın -coğu henuz hic bilinmeyen- İngilizce kaleme aldığı felsefi yazılarını en kapsamlı ve aslına sadık kalınarak bir araya getirmekle kalmıyor, felsefi tasarılarının ortaya koyduğu duşunce cizgisini de takip ediyor.

Bu edisyonda Pessoa en cok Aquinolu Tommaso, Kant, Schopenhauer, Hegel, Platon, Leibniz, Herakleitos, Pascal uzerinden ozgur irade, yanılgı, duyum ve ozgurluk meselelerini sorguluyor.

Pessoa Arşivi'ndeki 1478 sayfalık felsefe yazılarından hareketle hazırlanan Felsefi Denemeler'inde de, bircok başka eserinde olduğu gibi, iki farklı dışkimliğe rastlanır: Charles Robert Anon ve Alexander Search. Bu kitapta kendini Omer Hayyam'la karşılaştırarak dışkimlik meselesine şoyle acıklık getiriyor:

Omer'in tek kişiliği vardı; benim ise, neyse ki ya da ne yazık ki hic yok. Şimdi boyleyim, bir saat sonra başka. Bir gun nasıl olduğumu ertesi gun unutmuş oluyorum. Omer neyse o, tek bir dunyada, dış dunyada yaşıyor; bense neysem o değilim, sadece dış dunyada değil, hem ardışık hem de dağınık ic dunyada yaşıyorum. Onun felsefesi, Omer'inki gibi olmasını istese de hicbir zaman aynısı olamaz. Bu sayede rızam olmadan, eleştirdiğim felsefeler taşıyorum icimde ruh gibi dolaşan; Omer onların hepsini reddederdi, cunku hepsi ona dışsaldı; ben onları yadsıyamam, cunku onlar bizzat ben'im.

Editor Nuno Ribeiro'nun ozenli calışması sayesinde ortaya cıkan, cağımızın en onemli dehalarından Pessoa'nın felsefi calışmaları, bu kez Turkce'de ilk kez okuyucuyla buluşuyor.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 215

Baskı Yılı: 2013

Dili: Turkce
Yayınevi: Aylak Adam
Kitap Adı: Felsefi Denemeler Yazar: Fernando Pessoa Cevirmen: Umit Şenesen Yayınevi: Aylak Adam İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9786054849048