Ebû HÂmid Muhammed b. Muhammed el-GazÂlî, duşunce tarihinin anahtar şahsiyetlerinden biridir. Ansiklopedik diye nitelendirilen cok yonlu duşunur tipinin en başarılı ornekleri arasında yer alır. GazÂlî’nin bu cok yonlu duşunce dunyasının ceşitli yanları, azımsanamayacak olcude araştırma konusu yapılmıştır. Bu kitap ise onun iktisadî duşuncesi uzerine yapılan ilk doktora tezi olma ozelliği taşımaktadır.
Hic şuphesiz GazÂlî, gunumuzde anlaşılan anlamda bir iktisatcı değildir. Diğer taraftan, onun eserlerinin ortaya koyduğu bir gercek vardır: GazÂlî, iktisadî konular uzerinde duşunmuş ve yazmıştır. Bu iki olgunun bir arada duşunulmesi şoyle bir sonuca goturur: GazÂlî, iktisadî konular uzerinde cağdaş iktisatcıdan nispeten farklı bir şekilde duşunmuştur. Bu farkı, onun iktisatla ilgileniş amacında, bu amacın belirlediği ilgi alanında ve nihayet bu alanla ilgileniş tarzında gormek mumkundur. Onun gozunde iktisat, gerek teorik gerekse pratik acıdan kendisi icin ilgilenilecek bir amac değildir. İktisat daha yuksek bir amacın aracı olarak ilgiye değer bir alandır.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Gazali'nin İktisat Felsefesi Yazar: Sabri Orman Yayınevi: İnsan Yayınları Sayfa Sayısı: 190 Ebat: 13 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2002 Baskı Sayısı: 7. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789755746654