"Bu buyuk mutefekkir ve buyuleyici şair [Şebusterî] zihnimi cok meşgul etmiş olan tasavvuf erbabından biridir. Bundan yaklaşık yirmi dort sene evvel, fikirleri ve manevi şahsiyeti hakkındaki incelememi bitirmiş ve meşhur Gulşen-i RÂz'ını dikkatle şerh etmeye başlamıştım. O zamanlar PeyÂm-ı SabÂh'ın edebi kısmında onun şerhine dair iki uc makalem de basılmıştı. O esnada felsefe tarihinin Şark Âlemine ilişkin kısmında tasavvuf ile scolastique, yani medrese felsefesi sahalarında ele almış olduğum incelemeleri şevk ile takip ediyordum. O zamandan beri talihin bircok densizliklerine rağmen incelemelerime devam ettim. Asıl merak ettiğim yon tasavvufun başlıca sermayesini teşkil eden genel akidelerin (doctrine) ve felsefi duşuncelerin en eski kaynaklarını bulmak ve Avrupalıların mysticisme oriental dedikleri bu şairÂne felsefeyi yirminci asrın akıllara hayret veren keşifleri ve en sağlam akidelerimizi sarsan delillendirmeleri ile karşılaştırıp ona gore ve ondan sonra kesin bir değer bicmekti. Herhalde istediğimi yaptım. Uzun muddet suren bu incelemelerden cıkardığım sonucların en onemlilerinden bazılarını muhterem okuyucularıma ozetle, fakat acık bir şekilde arzedeceğim."
Rıza Tevfik
Sadeleştirenler ve Yayına Hazırlayanlar
Kemal Kahramanoğlu - Ali Utku
Osmanlı Felsefe Calışmaları dizisindeki tum yayınlar cevriyazı ve sadeleştirme kalıbında hazırlanmıştır. Ayrıca, giriş bolumlerinde konusunda uzmanlar tarafından kaleme alınmış kapsamlı makaleler yer almaktadır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Gulşen-i Raz Hakkında Tetebbu'at-ı Felsefiyye Yazar: Rıza Tevfik Yayınevi: Cizgi Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 256 Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051963815