
Felsefenin ozgurluk seruveni, bir, bakıma insan aklın’ın başkaldırı ve ozgurleşme tarihidir. İnsanlığın kultur ve duşunce tarihinde, insana ozgu ve onun en onemli başarılarından biri olan bu olgu nasıl ortaya cıkmıştır? Onun doğuşunda insan doğasının, toplumsal strukturun ve iktisadî faaliyet ve cevre faktorlerinin etkisi nedir ve ne orandadır? Tum bunların yanıtları kısmen felsefe tarihlerinde ve felsefeye giriş niteliğindeki eserlerde dile getirilmiştir. Ama asıl yanıtlarını filozofların kendi duşuncelerinde, eğer varsa, kendi sistemlerini izah eden eserlerinde veya ele aldıkları problemlere ilişkin acıklama ve temellendirmelerinde bulabiliriz.
Aynı zamanda buna filozofların kendilerininki de dahil olmak uzere; diğer filozofların goruş, duşunce, değerlendirme ve sistemlerine ilişkin getirmiş oldukları eleştirileri de katmalıyız. Cunku felsefe eylemi, bir tez uzerinden kendisini var edebileceği gibi bir antitez olarak da karşımıza cıkabilir; hatta bir bakıma cıkmalıdır. Hicbir acıklama ve temellendirmeyi mutlak ve nihaî gerceklik olarak gormemelidir. Bunun aksi eylem ve dogmalar, insan duşuncesine buyuk bir saygısızlıktır. Unutulmamalıdır ki mutlak gerceklik, kendisinde sonsuz perspektifleri icermekte ve bunları her cağ ve yeni duşunurle birlikte yeniden serimleme yeteneğine sahip olabilendir. Gercekten de perspektivizm, hakikat zemininde bir eksiklik değil; bir ceşitlilik ve zenginlik olarak insan haysiyetine daha yaraşır bir durumu imlemektedir.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Aklın Ozgurluk Seruveni Yazar: Mehmet Munir Dedeoğlu Yayınevi: Alter Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051910284