Spinoza'ya gore ikinci tur bilgi, yani akıl, fazlasıyla genel ve fazlasıyla evrenseldir; bu nedenle kişiyi yeterince etkilemez. Etkilemediği icin de bizi donuşume uğratacak gucten yoksundur.
Butun şeyler zincirlenince, ickinlik/hiclik duzlemi oluşur: Ucuncu tur bilgiyle ickinlik/hiclik duzleminin ayrımına varıldığında, kavramsallaştırılamamasına karşın, zincirlenişin hareketiyle hareket edildiğinde, bilindiği bilinir; bilindiği bilinen şey, bu-dunyanın ya da evrenin ikinci tur bilgiyle ulaşılamayan, yani duşunulemeyen yanıdır.
İkinci tur bilgiyle elde edilen kazanım bilinctir; oyleyse bilindiği bilinen ya da duşunulemeyen şey bilincdışıdır, yani sezgi. Bu durumda sezgi, bilindiği bilinenin ya da duşunulemeyenin keşfidir.
Belirtmek gerekir ki sezgisel bilgi, sermaye ile ondaki kureselleşme eğilimine ve butunleştir zorunluluğuna bir yanıt olarak doğdu: Sezgisel bilginin mantığı, sermayedeki potansiyellik ozelliği ile koşutluk gosterir.
Nitekim ilk kez Marx'ın fark edeceği gibi, bir uretim tarzı olarak kapitalizmin getirdiği en onemli ve en belirleyici yenilik, olasılıkla potansiyellik olarak potansiyelliği, mubadelenin en mukemmel nesnesi olarak ortaya koymasıdır: Potansiyellik olarak potansiyelliğin eylemli hali değişim-değerinin hareketini oluşturur ve bu hareketin yasaları ancak sezgiyle kavranabilir.
Hallac-ı Mansur, gercek denilen şey, dairenin ortasındaki noktadır demek ister. Bu noktanın gerceğini ancak sezgiyle/ucuncu tur bilgiyle kavrayabiliriz: Spinoza'nın sonraları ucuncu tur bilgiyle acıkladığı sezgiyi, uzun yuz yıllar oncesi Hallac-ı Mansur, Daire ve Nokta tÂsînlerinde anlatmaya calışır. Daire, noktanın acılımıdır, yani noktanın, yani Tanrı'nın uretim sonucudur; bu anlamıyla Doğa'dır, yani Hak'tır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Sezgi - Ucuncu Tur Bilgi Yazar: Esat Korkmaz Yayınevi: Demos Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 216 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789944387859