
Edebiyat değişim icin bir oluş gucu sunabilir mi? Dunyayı temsil etmeye calışmak yerine, bizzat yaşamı genişleten sınırlarla başka dunyalar yaratabilir mi? O halde edebi bir urun, bir temsilin sergilendiği bir sahne değil, bilakis bir uretim sureci olarak ele alınabilir mi? Yaşamdaki farklılaşma guclerinin olumlanması olan yaratıcılığa, bu mukemmel anlamı yeniden verilebilir mi?
Bu sorular, hic şuphesiz edebiyatın sorunsallaştırılma bicimindeki bir yenilikten kaynaklanır. Postyapısalcı edebiyat kuramı, artık "edebiyat nedir?" değil, "edebiyat nasıl işliyor?" diye sormayı onerir. Doğrudan edebiyatı da ilgilendiren ozne, dil ve anlam, hakikat gibi tum meseleleri bu temel soru ışığında ele alır. Şimdi yazar hakikate vakıf oluşuyla, sozcukler metaforik ozellikleriyle, hakikat gerceği temsil edebilme gucuyle değil, hepsi de yaşamı donuşturebilmekteki gucleriyle değerlendirilecektir. Tekilliklerin gucuyle sarsmak gerekmektedir artık bu dunyayı.
Sevim Burak da yazdığında, dunyamız sarsılır. Edebi uzamdaki bir tekillik duşunurudur o da. Mevcut olanı tekrar etmez, fark sevgisini aşılar yaşama. Gerceği temsil etmeye calışmaz, bizzat yeni bir gercek olur. Olan icin değil, gelmekte olan icin yazar Sevim Burak da: "Bu dunyayı izleyenlere bir halt yok… Acıkgozler icin hicbir şey yazmayacağım -Erken bunamışlara- hayalperestlere cok acıklılara -bu dunyadan gitmek uzere hazırlık yapanlara yazacağım… Yalnız aklını kaybetmişlerle bu dunyayı paylaşacağım. Aşktan aklını oynatanlara-Şizofrenlere-aşırı romantiklere-ve aşırı sadistlere… Delilere yazacağım… Aptallara da sevgim var. Ama delileri yaratıcı buluyorum…"
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 192
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Otonom Yayıncılık
Kitap Adı: Postyapısalcı Edebiyat Kuramı Yazar: Mustafa Demirtaş Yayınevi: Otonom Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9789756056776