Moliere klasik bir eğitim gorduğu icin Fransız edebiyatının kılı kırk yaran kuralcılığını, sozcukleri yerli yerinde kullanma ozelliğini yakından biliyordu. Ama aynı zamanda deneyimli bir sahne adamı olduğu icin oyunların okunmak icin değil, sahnede oynanmak icin yazıldığına da inanıyordu. Bu nedenle geleneksel beş perdelik oyun turunu bırakıp uc ya da tek perdelik oyunlar yazmaktan cekinmedi. O yıllarda moda olan trajedi turune ve o oyunlardaki uzun tumturaklı konuşmalara karşı komedi turunu ve gunluk yaşamdaki gibi konuşulan dili yeğledi ve hazır cevaplığa yer veren bir anlatım geliştirdi. Moliere oyun yazarlığında hem kendi yaşantılarından, hem de okuduğu ve seyrettiği oyunlardan yararlanıyordu. İlk yapıtlarında o donemin tutulan gulduru turu olan commedia dell’arte’yi temel alarak bununla okuldan tanıdığı Plautus ve Terentius’un ozelliklerini birleştirdi. Boylece yepyeni yazılı bir komedi turu yarattı. Başlangıcta başlıca amacının eğlendirmek olduğuna inandığı komedinin, daha sonraları genellikle insanların gulunc ve eksik yanlarını sergilemekle gorevli olduğu goruşunu benimsedi. Bu nedenle, geleneksel kalıplardan yola cıkmasına karşın, cağdaş yaşamla ilgilenmekte gecikmedi. Oyunlarında toplumsal ilişkileri; din, eğitim, edebiyat ve aile kurumlarını değişik yonleriyle ele aldı. Burjuvaları, koyluleri, soyluları, yazar ve eleştirmenleri, uşak ve hizmetcileri, oyuncuları her zaman kendilerine ozgu cevreleri icinde, hep kendilerine ozgu dille canlandırdı. Boyle somut ve gunluk bir gerceklikten yola cıktığı icin de evrensel oyun kişileri yaratmayı başardı.
(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Hastalık Hastası - Cimri Yazar: Moliere Ceviri: Emre Ozturk Yayınevi: Siyah Beyaz Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786059544177