Felsefeci, Marksist bir entelektuel ve eğitmen olarak Louis Althusser, Machiavelli’den Marx’a siyaset kuramını ve tarih felsefesini ozgun bir tarzda yenilemiş, kuramını daima pratik siyaseti duşunerek geliştirmiş bir duşunur.
Althusser ve Biz, onun oğrencisi olmuş, onunla aynı siyasal ve kulturel iklimi paylaşmış, gunumuzun onemli duşunur ve yazarları arasında yer alan yirmi isimle gercekleştirilmiş soyleşilerden oluşuyor. Onun mirasını guncelleme girişimleri olarak okunabilecek bu soyleşiler kimi zaman Althusser’in katkılarına vurgu yaparken kimi zaman da ona eleştirel bir uslupla yaklaşıyor.
Althusser’in calışma tarzını, cevresiyle ilişkilerini ve kişiliğini de anlamamıza imkÂn veren bu kitap, hem duşunurun ortaya attığı kavramların seyrine ışık tutuyor hem de 1960’lar ve 1970’lerin Avrupa duşun ve siyaset dunyasına farklı bir gozle bakmamızı sağlıyor.
“Althusser’in duşuncesini iceriden parcalayan bir gerilim vardı: Bu yuzden, tum yoğunluğu ve radikalliğinde onu tekrar oluşturmak istiyorsak, bu gerilimi acığa cıkarmak amacıyla kendi kuramsallaştırdığı ‘semptomatik okuma’ yontemini ona uygulamak kacınılmaz gorunuyor. Althusser bugun ilgi cekiyor, bir ‘guncellik’ arz ediyor ama bunun nedeni, kurmayı başardığı ve elimize anahtarlarla kullanım kılavuzunu teslim ettiği homojen bir duşunce sistemi, yani Althussercilik değil; bazen fark edilmez şekilde, bazen cığlık cığlığa kendi icinde barındırdığı zıtlıklardır.”
- Pierre Macherey -
(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Althusser ve Biz Yazar: Aliocha Wald Lasowski Yayınevi: İletişim Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789750526664