Roma siyasi tarihinin en calkantılı gunlerinde etkin bir siyasi figur, hatip olarak one cıkan Cicero, Latincenin felsefi acıdan zenginleşmesi ve Yunan felsefesinde ele alınan ciddi ve seckin konuların bu dilde aktarılmasında yaptığı katkılarla ozellikle Yunanca felsefi kavramların Latincedeki karşılıklarını bulmak suretiyle- Batı felsefe tarihinin de en onemli mihenk taşlarından biri olmuştur.



Roma dilinin tum inceliklerine hÂkimiyeti, Yunan felsefesi ve duşuncesi hakkındaki cok yonlu bilgisi ve toplumsal sınıflar arası uyuma buyuk onem veren cumhuriyetci, seckin bir Romalı olarak eserlerinde takip edilebilen Roma'nın tarihi, siyaseti, hukuk anlayışı, yaşam tarzları, edebiyatı ve dunya goruşleriyle doneminin gercek bir tanığıdır. Aynı zamanda Cicero'nun eserleri, Yunan ve Roma kulturleri ve duşuncesi arası gecişlilikleri gozlemlemek ve kıyaslamalar yapmak bakımından da onemli birer kaynaktır.



Tusculanae Disputationes, beş kitabın birleşmesinden oluşur. Olumu Kucumseme, Cicero'yu derinden sarsan kızı Tulla'nın olumu uzerine kaleme aldığı felsefi bir denemedir ve ilk kitaptır. Başta Akademiacılar, Epikuroscular ve Stoacılar olmak uzere, olum karşısında ve ruhun olumsuzluğu gibi konularda ceşitli felsefe okullarının goruşlerini değerlendirdikten sonra kendi duşuncesini ortaya koyar. Felsefe bir teselli verebilir mi, olume kucumseyerek bakabilmek mumkun mu ya da olume hazırlık, insanın ebedî evine geciş gibi konularda cocuğunun yasını tutan tarihsel bir kişiliğin soğukkanlı ve derin duşuncelerinin birer takdimidir bu kitap.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Olumu Kucumseme-Tusculum Tartışmaları 1 Yazar: Cicero Cevirmen: Ciğdem Menzilcioğlu Yayınevi: Doğu Batı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9786059328555