Modern politik teorinin guncel krizi, politik tahayyulumuzde koklu bir değişiklik arayışını da beraberinde getirdi. Bu arayışa bir yanıt olarak Virno, klasik politik felsefenin Hobbescu "halk" kavramına karşıt olarak, Spinoza'nın "cokluk" kavramına dikkat ceker. Coklukta, temsili olmayan ve devletsiz bir toplumsal-politik varoluş tarzının olanaklarını bulur. Klasik politik teorinin temsil, halk, devlet ve egemenlik gibi kurucu oğelerinin hepsi de Bir ve Cok'un ilişkisinin belli bir kavranışına dayanır. Her durumda Bir, tekilliklerin icinde buharlaşarak yok olduğu merkezcil bir hareketin nihai cıktısıdır. Oysa Virno coklukta, atomlaştırılmış bireylerden cok daha karmaşık farklılaşmalara izin vermesiyle, devletin birliğinden daha evrensel olan bir birlik gorur. Cokluk, insanlığın bilişsel, dilsel, duygusal, politik ve uretici guclerinden oluşan, surekli edim halindeki ortak olandır. Nitekim zihinsel faaliyet, politik eylem ve emek arasındaki sınırları ortadan kaldıran post-Fordist emeğin yaşam bicimi tam da boyle bir varlık tarzı olarak cokluğu yansıtmaktadır. 21. yuzyılın politik oznellikleri yaşam bicimlerindeki donuşume denk duşen yeni bir dile ihtiyac duymaktadır. Cokluğun Grameri, bu dilin kıtasını bize tanıtan adeta bir etik-politika sozluğudur.

Halen Roma Universitesi'nde dil felsefesi uzerine dersler veren Paolo Virno, İtalya'da 70'lı yıllara damgasını vuran otonomist hareketin, Antonio Negri, Nanni Balestrini, Franco Piperno gibi isimlerle birlikte, etkin bir uyesidir. Kızıl Tugaylar uyesi olduğu suclamasıyla tutukluğu kaldığı yılların ardından, Virno Post-Fordizm icindeki yaşam bicimlerinin analizine yoğunlaşan Luogo Commune dergisinin kuruluşunda yer alır. Ozellikle bu sıradaki calışmalarının merkezini, iş, duşunce, dil, toplum ve tarih arasındaki karşılıklı ilişkiler oluşturur. Tarihsel ve dilbilimsel kavramların politik bir statuye sahip olduğunu one suren Virno, toplumun kavramlarının yeniden icadını onun donuşumunun ayrılmaz bir parcası olarak gorur. Virno'nun yazıları Turkcede ilk defa, İtalya'nın 1970'lerdeki politik deneyimin gunumuz icin bir laboratuar olarak ele alındığı İtalya'da Radikal Duşunce ve Kurucu Politika Otonom Yayıncılık, 2005icinde yayımlanmıştır.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 136

Baskı Yılı: 2013


Dili: Turkce
Yayınevi: Otonom Yayıncılık
Kitap Adı: Cokluğun Grameri Yazar: Paolo Virno Dizgi: Mert İnan Cevirmen: Volkan Kocagul , Munevver Celik Editor: Sinem Ozer Yayınevi: Otonom Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789756056509