Bir gun tanrının var olup olmadığından emin olabilecek miyiz?

Hayır asla. Cunku mesele bu değil. Eğer tanrı, dinlerde soylendiği gibi, varsa, bu tam da kendisinden emin olunamayacak, kendisinden emin olmanın, kendisini bilmenin soz konusu olmadığı tek varoluştur. Soz konusu olan sadece ona guvenmektir.

Sanırım duşuncemize hakim olması gereken fikir; adilin, bu kez nitelik anlamında olmak uzere, adil olma olgusunun, herkese, ona ne borclu olduğumuzu bile bilmeden vermek olduğudur.

Sevgi her zaman mechul ile, birinin "esrar"ı ile ilişkilidir.

Bir zamanlar, "aşkla birbirine bağlanma" demek icin, "birine inanc duymak (birine inancını vermek)" denirdi. Burada şunu ya da bunu yapmak icin bir bağlanma değil, ama her şeyden once, başkasıyla olma, başkası icin olma soz konusudur, başkasının (var) olması ve başkasının oyle olması il biricik bir ilişki icinde.

Guzellikte, soz konusu olan hakikattir. Sınanabilir bir hakikat değildir bu ama kendisine doğru cağrıldığımız, bizden oteye giden bir arzu icinde kendisine uzandığımız şey olarak hakikattir... "Guzel hakikinin parıltısıdır." Bu, hakikinin parladığı anlamına gelmez yalnızca, hakikat, hakikat olmasına ek olarak, parıldar, ışır.



Sayfa Sayısı: 342

Baskı Yılı: 2012


Dili: Turkce
Yayınevi: Monokl
Kitap Adı: Tanrı, Adalet, Aşk, Guzellik Yazar: Jean-Luc Nancy Yayınevi: Monokl İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9786058825659