Sombart’ın bu klasik calışması burjuvazi uzerine kaleme alınmış bir şaheser sayılmalıdır ve tarih sahnesinde burjuvazinin yarattığı buyuyu anlayabilmek icin Sombart’ın eserine tekrar donmek gerekir.

Burjuvazi… XIV. yuzyıl Floransa doğumlu... “La sollicitudine e cura delle cose, cioe la masserizia”... (İyi bir ev sahibi ekonomik yaşantısını akla uygun bir hale getirir)... Toplumu ataletten kurtaracak yeni bir guc ortaya cıkıyor. Dunyayı bir ‘tasarım’ olarak gorup onu kendi idealleri icin yeniden var eden, daima projeler ureten, dinamik ve maceraperest bir sınıf… Gecmişte hicbir ‘donuşum’ ideali burjuvazinin yarattığı bu doğal ve taze guce erişemiyor.

Kime gercek bir ‘burjuva’ denir? Nasıl bir tiptir burjuva? Hangi karakter ozelliklerini sergiler? Her şeyden once doğuştan bir burjuvanın salt para kazanma tutkusuyla yola koyulmadığı cok acıktır. Duzen ve disiplin, yaratıcılık ruhu, alışkanlık ve deneyimlerin zenginliği, ruh ve zek arasında sağlanan mukemmel denge burjuva erdemleri arasında sayılıyor. O, ibadet eder gibi huşu ile calışıyor. Zamanı idare eden sihirli gucu yakalıyor. Modern devirlerin rasyonalitesine gelmeden once, gundelik hayatın bu sınıf sayesinde nasıl yavaş yavaş değiştiğini, olcu, zaman, hız, hesap vb. unsurların başlangıctaki bu değişimini adım adım izlemek gerek.

Kitap boyunca yazar bircok tezin yanında o unlu tezini ayrıntılarıyla işlemektedir: Tinsel ve ruhsal oğelerin ekonomik yaşama olan etkisi... Sombart’ta burjuvazi bir ‘Zihniyet’ olarak vardır ve modern dunyanın derin kokleri bu Zihniyet’e kadar uzanmaktadır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Burjuva Yazar: Werner Sombart Yayınevi: Doğu Batı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2008 Baskı Sayısı: 3. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789758717378