
Aydınlanma'nın, insanlar uzerinde bir dizi baskı kuran bir yanılsamalar cağı olarak gorulmesi, postmodernizmle birlikte moda haline geldi. Toplum kuramları, buyuk anlatılar olmakla eleştirildiler. 18. yuzyıl philosophelarının evrensel bilgi ve ozgurluk vaadinin, Aydınlanma projesinin kendi icindeki sınırlama ve ikilemler tarafından yalanlandığı soylendi. Burada gozden kacan bir husus vardır: Aydınlanma bizzat kendi icinde, onde gelen toplum kuramcılarının neredeyse tamamı tarafından eleştirilmiş, zayıflıklarına dikkat cekilmişti.
İşte. Alex Callinicos'un, kuramlarını oluşturdukları bağlamı yeniden inşa ederek tarihsel bir perspektiften ele aldığı isimler de, Aydınlanma'nın ozgurleşme iddiasını, eleştirel yaklaşımı elden bırakmadan taşıyan duşunurler.
Toplum kuramının modern felsefedeki merkezi temalarla, politik ekonominin gelişimiyle ve evrimsel biyolojinin etkinliğiyle bağlarını kuran Callinicos, son iki yuz yıla damgasını vuran pek cok kuramcıyı inceliyor. Montesquieu, Adam Smith ve İskoc Aydınlanması, Hegel, Marx, Tocqueville, Mill, Maistre, Gobineau, Darwin, Spencer, Kautsky, Nietzsche, Durkheim, Weber, Simmel, Freud, Lukacs, Gramsci, Heidegger, Keynes, Hayek, Parsons, Frankfurt Okulu, Levi-Strauss, Althusser, Foucault, Habermas, Bourdieu, Beck ve Giddens.
Callinicos'un kitabını bu tur 'toplayıcı' kitaplardan ayıran ozellikleri, donemler yerine sorunlara yoğunlaşması, her duzeydeki okura hitap eden acık ve net anlatımı. Ve Marksist pozisyonu.
Sayfa Sayısı: 477
Baskı Yılı: 2007
Dili: Turkce
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Kitap Adı: Toplum Kuramı Yazar: Alex Callinicos Cevirmen: Yasemin Tezgiden Yayınevi: İletişim Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2007 Dil: Turkce Barkod: 9789750502279