Yapısalcı eleştiri ve gostergebilimin Turkiye’deki en onemli isimlerinden Tahsin Yucel’in ilk kez 1978 yılında Les Coordonnées narratives adıyla Fransızca kaleme aldığı Anlatı Yerlemleri gostergebilimin Turkcedeki ilk kapsamlı orneği olması acısından ayrı bir onem taşıyor. Anlatı Yerlemleri, anlatı yapıtının kurgusu ve duzlemleri konusunda şimdiye dek onerilenlere eklenen ya da karşı cıkan birtakım yeni kavram ve tanımlar getirirken, bir yandan da incelenen yapıtların elden geldiğince butuncul birer acıklamasını sunuyor.
“Kendisini algılayan biri bulunduğu surece, devingen bir cevrendir dunyamız; bizim algıladığımız ya da tasarladığımız dunyadır, nesnel ve değişmez bir dunya değil: ‘Belli bir anda, belli birinin dunyası olmayan dunya yoktur’. Bunun sonucu olarak, dunya konusunda her turlu bilginin en azından uc etkenin işlevi olduğu soylenebilir: Dunyanın kendisi (uzam), onu ele alan ozne (belli biri) ve her ikisinin de yer aldığı zaman (belli bir an). Bu uc oğeden birinde en ufak bir değişiklik oldu mu dunya aynı dunya değildir artık. İster bizi cevreleyen gercek evren soz konusu olsun, ister betimlenmiş ya da duşlenmiş oykusel bir evren, uc oğeden biri icin doğru olan, obur ikisi icin de doğrudur: ‘Yerlerin evrensel tarihe ya da bireyin ozgecmişine gore her zaman bir tarihselliği olduğundan, uzam icinde her yer değiştirme zamansal yapının yeniden duzenlenmesini gerektirecek’, aynı bicimde, zaman icinde her yer değiştirme de uzamsal ve bireysel yapıların yeniden duzenlenmesini zorunlu kılacaktır.”
(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Anlatı Yerlemleri Yazar: Tahsin Yucel Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789753630894

[h=5]Oduller[/h] Yunus Nadi Odulleri