
Lubnan dağlarının bağrında, onunla aynı coğrafyada doğmuşsanız, Ermiş’in yazarından alelÂde biriymiş gibi soz edebilir misiniz? Onun şairane sesini, insanı ozgurleştiren bilgeliğini ya da isyankÂr gucunu coşkuyla andığınız zaman, doğduğunuz yeri yucelttiğiniz zannedilebilir. Bunun aksine, birtakım eleştiriler getirdiğinizde, değerini tartışmaya actığınızda, buyusunu bozmaya calıştığınızdaysa, itiraf edemediğiniz kimi duygular beslemekle ve “sedir ağaclarına halel getirmekle” suclanırsınız.
Ermiş hangi edebiyat turune aittir? Bu kitapta tutarlı ve sistematik bir felsefe ya da başlığın cağrıştırdığı uzere bir teoloji arayanların eli boş kalıyor; bu kişilerin omuz silkerek şoyle dediklerini hayal edebiliriz: “Bu kitapta yazılanlar yalnızca şiirden ibaret!” Fakat bu kitap bir şiir derlemesi de değildir. Başka bir cağda olsaydık şoyle diyebilirdik: Bu bir bilgelik kitabı…
Edebiyat tarihinde boylesi un kazanmış ve sayısız okur icin kucuk bir kutsal kitaba donuşmuş olduğu halde kenarda kalmaya devam eden ve sanki Cibran gizli saklı, utanılacak ve lÂnetlenmiş bir yazarmış gibi ceket ceplerinde, evet belki milyonlarca ceket cebinde ama nihayetinde ceket cebinde taşınan başka bir kitap tanımıyorum.
Yayımlandığı gunden beri olağanustu bir hızla kulaktan kulağa yayılan Ermiş tum dunyayı dolaşan bir fısıltı olmaya devam ediyor: Cesur, guclu, saf yurekli bir fısıltı...
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Ermiş Yazar: Halil Cibran Cevirmen: Cem Soydemir Yayınevi: Doğu Batı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 107 Ebat: 12,5 x 19 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 2. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786052133088