Zaad yolunda yuruyen bir gezgin yakın koylerden birinde yaşayan bir koyluye rastlar ve işaret parmağı ile buyuk bir alanı gostererek sorar:
“Burası Kral Ahlam’ın duşmanlarını yendiği meydan değil mi?”
Koylu: “Burada hic bir zaman savaş olmadı. Yalnız bir zamanlar buyuk Zaad şehri burada kuruluydu. Ama sonra yandı ve kul oldu bu şehir ve şu an da guzel bir alan gorunumunde, oyle değil mi?” diye yanıtlar.
Gezgin oradan ayrılır ve biraz yurudukten sonra başka koylu ile karşılaşır ve sorar: “Burası bir zamanlar buyuk Zaad şehrinin kurulu olduğu yer değil mi?”
İkinci koylu: “Hayır, burada hic bir zaman bir şehir kurulmadı. Ama bir zamanlar bir manastır vardı, o da guney bolgesinden gelen insanlar tarafından yıkıldı.” diye cevaplar.
Daha sonra bir muddet yurudukten sonra başka bir koyluyle karşılaşır ve sorar: “Burada bir zamanlar bir manastır vardı değil mi?”
Ucuncu koylu: “Burada hic bir zaman manastır olmadı. Ama babalarımızın ve dedelerimizin anlattığına gore zamanın birinde buraya bir meteor duşmuş.” diye yanıtlar.
Merak icinde yoluna devam eder gezgin. Sonra yaşlı bir adama rastlar, selam verdikten sonra sorar:
“Efendim! Buraya gelene kadar uc koyluye rastladım ve bu alanı sordum. Ama her biri farklı bir şey soyledi ve hic biri diğerini tutmuyordu.”
Yaşlı adam şoyle cevap verir: “Dostum! Bu uc kişide sana doğru olanı soylemiş; ama cok azımız bir doğruya başka bir doğru ekleyip gercek doğruyu oluşturabiliriz.”
(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Gezgin Yazar: Halil Cibran Yayınevi: Mavi Catı Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059133395