Galileo'nun olduğu yıl doğan Newton (1643-1727) kendinde olduğu gibi değil, ama cağdaş bilim felsefeciliğinin onu gormeyi istediği gibi bilinir. Ve Newton'ın kendisi de tam olarak oyle gorulmeyi istedi - pozitivizmin yıldızı olarak. Yaygın goruşu ozetleyen bir yazara gore, 'Sunduğu bilim goruşu, yazışındaki duruluk, bulduğu yeni şeylerin sayısı oyle bir fiziksel ve matematiksel kavrayış sergiler ki, bilimde herhangi bir zamanda bir benzeri yoktur.' Newton bugun nesnel, pozitif bilimcinin prototipi olarak kabul edilir, ve Philosophiae Naturalis Principia Mathematica ise 'the opus that laid the foundation for modern science' olarak. Bu neredeyse tapınmaya varan tutumun arkasında Newton'ın kalkulusu, evrensel yercekimi yasasını, ve optik kuramını 'keşfettiği' gibi 'sıradan' bilgiler, herkesin bildiği 'gercekler' yatar.Gerceklerin boyle belirlenen Newton fenomeni ile ilgisi başka turludur.

-'En iyi' fizikci olan Newton'ın olgun yaşamının en buyuk bolumunde simya uzerine derlediği dev kaynakca 5000 kadar girişten oluşur, ve konu uzerine yazıları matematik ve 'mekanik' uzerine yazılarının her birini cok cok aşar. Pozitivizm buna karşı cıkacak bir saltık gerceklik olcutu yoktur.
- Newton bir ozeğe doğru duşme deviminin sarmal bir yol izleyeceğini, ve yercekimi kuvvetinin cisimler arasındaki uzaklığın karesi ile ters orantılı olarak azalmadığını, aslında hicbir bicimde değişmediğini duşunuyordu. Sonunda Hooke tarafından duzeltildi. Principia'?nın deneyimlerden tumevarım yoluyla turetilen enteresan kavramları arasında orneğin "kutle = yoğunluk × hacım" da bulunur. Boyle şeyler peygamberlik karakterine zarar vermek yerine, tersine katkıda bulunurlar.
-Bir Arian olan Newton kuvvetin ozdeğe ozunlu olduğu bicimindeki ozsel mekanik kavramın doğrulanmasını ateizm olarak gordu. Yercekimi onun icin Hermetik bir Tanrının İstenci, ve Uzay ise tanrısal sensorium, Tanrının duyu orgeni idi.
-Kalkulusun bulunuşuna gelince, bu bilim bugun de kullanılan notasyonu ile Leibniz tarafından bulunuşundan on yıl sonra Newton tarafından, ama işe yaramaz bir "akılar/fluxions yontemi" ile bir kez daha bulundu. Tapınmak gereksinimi tapınma nesnesini yaratmada hicbir zaman gucluk cekmemiştir.
-Aziz Yardımlı-
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 144

Baskı Yılı: 2011


Dili: Turkce
Yayınevi: İdea Yayınevi
Kitap Adı: Principia - Secmeler Yazar: Newton Cevirmen: Aziz Yardımlı Yayınevi: İdea Yayınevi İlk Baskı Yılı: 2011 Dil: Turkce Barkod: 9772146347004