İbn Sina felsefesinde metafizik "tumel" bir ilim. Oteki felsefi ilimler belirli varlık alanlarını ceşitli yonleriyle incelerken metafizik varlığı varlık olması bakımından "konu" ediniyor ve bu acıdan bakıldığında karşımıza bir ontoloji olarak cıkıyor. Bir cok, tumel-tikel, zorunlu-mumkin... Gibi genel kavramlar ise ontolojinin perspektifini oluşturuyor.

Varlık konusunun zorunlu-mumkin kavramları acısından araştırılması, hem varlık hem de zorunlu kavramlarının insan aklında "onsel" oluşundan hareket ediyor ve bir zorunlu varlık (Vacibu'l-vucud) analizinde karar kılıyor.

Filozofun ve ilk ve ilke Varlık (el-Evvel, el-Mebde'u'l-Evvel, es-sebebu'l-Evvel) dediği "Kendisiyle Zorunlu" olan Varlık boylece ontolojik araştırmanın merkezine yerleşmiş oluyor.

Elinizdeki calışma İbn Sina ontolojisin bu anahtar terimini Tanrı ve O'nun alemle ilişkisi bağlamında ele almakta. Filozofun felsefesini yeniden keşfetme imkanı vermesi ve "zorunluluk" kavramı etrafındaki geleneksel tartışmaları daha belirgin kılması ise yazarının başlıca beklentisi.



Sayfa Sayısı: 232

Baskı Yılı: 2005


Dili: Turkce
Yayınevi: İz Yayıncılık
Kitap Adı: İbn Sina Ontolojisinde Zorunlu Varlık Yazar: İlhan Kutluer Yayınevi: İz Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2002 Dil: Turkce Barkod: 9789753554657