Bilinc, varlığımızın doğasına yonelik derin bir problemdir. Biyolojik, fizyolojik, norolojik ve bilişsel boyutlarıyla birlikte bilinc, aynı anda hem epistemolojik, hem ontolojik hem de metafizik bir problemdir. "Bilinc nedir?" diye sormak "Ben gercekte neyim?" diye sormaktır.
Bilinc sahibi bir yapay zeka, insanın evrendeki ayrıcalıklı konumunu elinden alması ongorulebilecek ve sosyal, etik ve kulturel bağlamlarda tum duzenleri yeniden şekillendirebilecek bir varlık turu olacaktır. Fakat yeni bir varlık turune dair bir iddiada bulunabilmek icin, teknik imkÂnların bilinmesinin yanı sıra bilincli yapay zeka tasavvurunun olasılığını sorgulayan felsefi ve duşunsel temellerin de sağlam kurulmuş olması gereklidir.
Bu calışma dijital gelecek senaryoları icin felsefi bir zemin hazırlama maksadıyla bilincli bir makinenin imkÂnını "ben" kavramı uzerinden tartışmaktadır. Bu kitap bilincin neliğine bir ışık tutma cabası, "ben"in varlığına dair bir iz suruş ve yapay bilinc icin teorik bir cerceve arayışıdır.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Yapay Zeka ve Bilinc Problemi Yazar: Mehtap Doğan Yayınevi: Cizgi Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 310 Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786051964447