“Ama şovalyelik cağı kapandı. Sofistlerin, ekonomistlerin ve hesapcılarınki kazandı ve Avrupa’nın gorkemi sonsuza dek sonduruldu. Rutbe ve cinsiyete yonelik o comert sadakati, o mağrur teslimiyeti, o vakur itaati ve esaretin kendisinde bile soylu bir ozgurluk ruhunu canlı tutan kalbin o tabiiyetini asla, artık asla seyreylemeyeceğiz. Yaşamın satın alınmamış zarafeti, ulusların mahcup mudafaası ve mert duygunun ve kahramanca teşebbusun bakıcısı gitti! Bir lekeyi bir yara gibi hissetmiş, azgınlığı yatıştırırken cesarete ilham vermiş, dokunduğu her şeyi soylulaştırmış ve altında kusurun kendisinin tum kabalığını kaybederek kotuluğunun yarısını yitirdiği ilkenin o hassasiyeti, onurun o namusu gitti.”
Edmund Burke, 1790 yılında, Fransız Devrimi’ne karşı cıktığı ve onun cok daha buyuk caplı, yıkıcı ve soğukkanlı bir donuşumun habercisi olduğunu duyurduğu yukarıdaki satırları yazdığında henuz ne Fransa Kralı XVI. Louis ile Fransa Kralicesi Marie Antoinette devrimin insanca icadı giyotinde can vermiş ne de Fransız Devrimi kendi cocuklarını tek tek oğuteceği Teror Donemi’ne girmişti. Tedirgin edici bir kesinlikle Fransız Devrimi’nin aşırılıkları ve nihai sonunu ongorebilmiş bu calışma, Thomas Paine’in İnsan Hakları adlı kitabı başta olmak uzere, Aydınlanma duşuncesinin temel yapıtlarının ortaya cıkışını kışkırtmış; kısa surede muhafazakÂr siyasal felsefesinin bir başyapıtına donuşmuştur. Uzun ve titiz bir calışmanın urunu olan bu ceviri hem Batı siyasal duşuncesinin en temel eserlerinden birini Turkceye kazandırmayı hem de Turkiye’de ortaoğretim ve yuksekoğretim tarih kitaplarında “yerlere goklere sığdırılamayan” Fransız Devrimi’ne yonelik eleştirel bir bakış acısının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaclamaktadır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Fransa Devrimi Uzerine Duşunceler 1790 Yazar: Edmund Burke Yayınevi: Bilge Kultur Sanat Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057931443