Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)

“Epistemolojinin gorev alanı ancak antropolojik ve tarihselci bir insan ve dunya kavrayışı doğrultusunda belirlenebilir.”

Tarihselci Gelenek, Almanya’da tarihselci duşuncenin tin bilimleri, sosyoloji ve hermeneutikteki başat figurlerinden Dilthey, Weber ve Gadamer uzerine Doğan Ozlem’in dort yazısını bir araya getiriyor.
İlk yazıda tarihselci ve eleştirel duşunce geleneklerini tin bilimleri felsefesinde birleştirerek felsefede devrim yapan bir Dilthey portresi ciziliyor.
İkinci yazıda Weber’in sosyolojisine temel olarak geliştirdiği kendine ozgu bilim kuramı kultur felsefecisi, tarihci ve hukukcu yonuyle ilişkisi icinde ele alınıyor. Yine Weber uzerine olan ucuncu yazıda “ideal tip” kuramı uzerinden tarih ile sosyoloji arasındaki ilişki derinlemesine irdelenip yorumlanıyor.
Son yazıda transandantal ve tarihselci felsefe hatlarını kat ederek hermeneutiği ontolojik bir zeminde gecen yuzyıldakinden farklı bir doğrultuya cekmiş Gadamer’in “hermeneutik refleksiyonun işlevi ve alanı” uzerine goruşlerine yer veriliyor.



Kitap Adı: Tarihselci Gelenek-Dilthey-Weber-Gadamer Yazar: Doğan Ozlem Yayınevi: Notos Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052389416