20. yuzyıl romanının “uc buyukler”inden Robert Musil’in bu ufak ama amansız metni, tadına doyum olmaz ironisiyle ahmaklık uzerine edebiyatın eşsiz sayfalarını getiriyor karşımıza… Ahmaklığın bir zek eksikliği olup olmadığını tartışırken bu kavrama farklı bir ışık altında bakmamızı sağlıyor. Musil’in metnin sonunda dediği gibi, ahmaklığa karşı en onemli care, “alcakgonullu olmaktır”. Alcakgonulluluk ise, gucun ve iktidarın tadını aldıkca bazı kişilerin uzaklaştıkları bir erdem. Aklın neredeyse cozulduğu gunlerden geciyoruz. Musil bize tuttuğu ışığıyla icimize coken karanlığı bir nebze hafifletecektir.



“Kuşkusuz dalkavuklarda akıl takdir edilir, ama ancak koşulsuz itaatle birlikte olursa. Aklın yanında bu ‘iyi hal’ belgesi eksikse ve hukmeden kişinin yararına işlediğinden emin olunamazsa, akıllı kişiye akıllı değil de daha cok saygısız, kustah ya da hain denir.”

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Ahmaklık Uzerine Yazar: Robert Musil Cevirmen: İlknur Ozdemir Dizi Editoru: Enis Batur Yayınevi: Kırmızı Kedi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 11x16 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9786052980545