
Terry Eagleton bu kitabında, ozellikle 11 Eylul saldırısından bu yana gundemi işgal eden koktendinciliğin yukselişinden hareketle şu soruyu soruyor: Tanrı yeniden mi dirildi? Yoksa aslında hic olmemiş miydi?
Kitap, Aydınlanma duşuncesinin "Tanrı katli"ni hedeflediği iddiasını sorgulayarak başlar. Sekulerleşme sonucu Tanrı'nın ağır bir darbe aldığını teslim etse de, tumuyle yok olmaktan ziyade farklı kılıklara burunduğunu savunur. Sekuler bir cağda ne Tanrı eski haliyle var olabilir ne de din, doğru; ama bıraktıkları boşluk, vekaleten bile olsa, mutlaka başkalarınca doldurulmalıdır. Cunku Tanrı, kimi zaman iktidara saplanmış bir diken rolu ustlendiyse de, ağırlıkla siyasi egemenliği meşrulaştırmanın en guclu yollarından biri olagelmiştir. Eagleton, Akıl'dan sanata pek cok şeyin, Tanrı'ya vekalet eden aşkınlık formları sunmaya soyunduğunu soyler. Bu vekillerin en maharetlisinin ise, kavramın geniş anlamıyla kultur olduğu kanaatindedir.
"Dillere duşmuş duygulanım yoksunluğuyla" postmodern toplum, Tanrı'ya ve vekili kulture uyulan ihtiyacı hukumsuz kılıyor ve bu haliyle "ateist bir toplum" ongoruyor gibidir. Oysa ote yanda koktendincilik yukselir. Dolayısıyla, evet, Tanrı yine olmemiştir; ama bunu kendi kahramanca direnişinden ziyade, "insanların Tanrı'nın cenaze toreninde kendilerini yeniden yaratma olanağını gormeyi başaramamış olması"na borcludur.
Gunumuzun en uretken Marksist duşunurlerinden biri olan Terry Eagleton, her zamanki keyifli ve akıcı uslubuyla bakışını bu kez dinin kultur duşuncesi ile ilişkisine ceviriyor. Eski sorulara yeni yanıtlar veriyor, kolaycı yanıtlara zor sorular soruyor.
(Tanıtım Bulteninden)
İnce Kapak:
Sayfa Sayısı: 272
Baskı Yılı: 2014
e-Kitap:
Sayfa Sayısı: 199
Baskı Yılı: 2014
Dili: Turkce
Yayınevi: Yordam Kitap
Kitap Adı: Tanrı'nın Olumu ve Kultur Yazar: Terry Eagleton Cevirmen: Selin Dingiloğlu Yayınevi: Yordam Kitap İlk Baskı Yılı: 2014 Dil: Turkce Barkod: 9786054836680