Bu kitap, bilim felsefesiyle ilgilenen bir sosyolog ile sosyal bilimler ve bilimsel yonteme ilişkin sorunlarla ilgilenen bir felsefeci tarafından yazılmıştır. Kitapta, sosyal yaşamın bilimsel incelemesinin nasıl yapılabileceği uzerine yeni bir bakış sunulmaktadır.

Konuya ilişkin onceki calışmalarda, ya sosyal bilim incelemelerine yer verilmediği ya da bu incelemelerin yeterli bir felsefi analizden gecirilmediği gozlemlenmektedir. Bu kitapta ise, onemli sosyoloji kuramcılarının goruşlerinden hareketle, bilimin doğasına ilişkin farklı anlayışların değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Kitap, uc kısma ayrılmıştır. İlk kısımda yazarlar, doğa bilimlerinin pozitivist, realist ve konvansiyonalist yorumlarını analiz etmekte; ikinci kısımda benzer yorumların sosyal bilimlerdeki karşılıklarına dikkat cekerek sosyal yaşamın pozitivist ve realist analizleri arasındaki benzerlikleri ve ayrılıkları incelemektedirler. Realizm icindeki anahtar kavram olan yapı, derinlemesine irdelenmektedir. Ucuncu kısımda, insan eyleminin doğası ile sosyal bilimlerdeki değerlerin rolu ve ideolojiye ilişkin belirli doğal olmayan goruşler uzerinde durulmakta; bunların, realist bir sosyal yaşam ve formasyon anlayışıyla bağlantısı konu edilmektedir. Yazarlar, bunların yanı sıra, bilimin kendisinin, kuramsal olarak nasıl analiz edilebileceğini de sorgulamaktadırlar.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 406

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: İmge Kitabevi
Kitap Adı: Bilim Olarak Sosyal Teori Yazar: Kolektif Yayınevi: İmge Kitabevi İlk Baskı Yılı: 2001 Dil: Turkce Barkod: 9789755330617