Monarşinin meşruiyetinin sorgulanmaya başlandığı bir zamanda, bu meşruiyeti vahiy kaynaklı metinlere dayandırmak icin ozel bir gayret gorulmeye başlanmıştı. İngiltere’de bu gayretin en mumtaz şahsiyeti Sir Robert Filmer’dı. Patriarcha adlı eserinde, Tevrat’a istinat ederek Monarşi’nin Tanrı emri olduğu, ilk monarkın Adem olduğu ve hukmetme yetkisinin ondan oğullarına gectiği gibi saptamalar yapmış ve bu haliyle kitap bilhassa mutlak monarşi taraftarları arasında buyuk bir rağbet gormuştu. İşte John Locke’un bu reddiyeyi yazmasının bahanesi acı bir şekilde eleştirdiği bu Patriarcha adlı eserdir. Locke, Tevrat’ın Adem’e hukmetme yetkisi vermediğini, Monarşi’yi kutsamadığını ve hukmetme yetkisinin erkeklere ait olduğuna dair bir imayı barındırmadığını delillendirdikten sonra meşruiyetin gercek kaynağına doğru bir yolculuğa cıkıyor. Bugunun yonetim şekillerinin hangi fikri mucadeleler sonunda ortaya cıktığını anlamak icin klasik haline gelmiş bir metin.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Yonetim Uzerine İki İnceleme Yazar: John Locke Cevirmen: Omer Saruhanlıoğlu Yayınevi: Litera Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 336 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786052023617