Bunsen’in Heidelberg’te bir laboratuvarı vardır zamanında. Bir arkadaşı ziyaretine gelir. Bunsen ciddi bir ifade ile test tuplerinin ve gaz beki’nin onunde, kapalı bir tencereyi hafifce sağa sola cekmektedir. Arkadaşı selam verip yanına yaklaşır, merakla ne yaptığını sorar: “Asit- su testi mi yapıyorsun?” Kaşlarını kaldırır Bunsen. “Mineral bazlı bir sıvı?” Yine kaşlarını kaldırır. “Bitki ozu esaslı bir deney?” Sağa sola sallar kafasını, “hayır” der Bunsen. Arkadaşı iki tur atar laboratuvarda: “Peki… O halde bir aleti sterilize ediyorsun?” Bunsen tebessum eder:

“Tutturamadın yine...” Arkadaşı pes eder: “O zaman eminim... Tum dunyayı yerinden oynatacak bir icat peşindesin?” Bunsen tencereyi ocaktan ceker. Yavaşca kapağını acar; birkac sosis gorunur buhar icinde. “Acıktım, sosis pişiriyorum” der. En muhim metafor teorilerinden olan, Beardsley ve Henle merkezli olarak tetkikine calıştığımız “Absurtluk Teorisi” hususi bir terminolojiye sahip olduğu icin diğer teoriler ile bağlantılı olarak ele alınmıştır. Bu minvalde “Absurtluğun Konumu” ile izahata başlanmıştır ki bu başlık delÂletten, “yalan yanlış”a; poetik cıkmazdan Sisyphos’a kadar kavramın klasik idrakini de muhtevidir. Ardından Beardsley’in izahına gecilmiştir. Bilhassa “sozlu muhalefet” ekseninde yapılan analizler “genişlemiş, iceriksel ve cağrışımsal anlam” ile “bukulme” kavramları kullanılarak detaylandırılmaya calışılmıştır. Henle ise bu teorinin temsilcisi olmasa da muhalif tavrı yahut kendisine yoneltilen eleştiriler ile “hesaplanabilir absurtluk”un mimarlarından sayılabilir. Metafor teorileri kapsamında yazdığımız bu dorduncu kitap ile (1.Lacan’ın Metafor Anlayışı, 2.Cicero ve Hegel’in Metafor Anlayışları, 3. Richards ve Black’in Metafor Anlayışları) tahminler yurutmek yerine kaynamakta olan tencerenin kapağını aralamayı ve pişmekte olan ne varsa ikram etmeyi amaclamaktayız.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Beardsley ve Henle'nin Metafor Anlayışları (Absurtluk Teorisi) Yazar: M. Akif Duman Yayınevi: Gece Akademi Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 165 İlk Baskı Yılı: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057631879