İngiliz eğitimci Timothy D. Ireland, 1979’dan bu yana yaşadığı Brezilya’yı ve La-tin Amerika’yı cok iyi tanıyan ve anlatan bir akademisyendir. 1987’de basılan bu monografik calışması, aradan gecen onca zamana karşın icerdiği ozgun bakış acısı ve tezleriyle okunmayı hak ediyor.
Ireland, halk eğitimi ve yetişkin eğitimi kavramlarını, İtalya ve Brezilya ornekle-rinin sınıfsal, tarihsel ve politik analizleri uzerinden ele alıyor. Yaklaşımını Gramsci’nin temel kavramları (hegemonya, organik aydın, parti, sağduyu, mevzi savaşı, pasif devrim vd.) cercevesinde somutlaştıran Ireland, zengin veriler, ta-rihsel gerceklikler ve politik aktorlerin (siyasal parti, politikacı, eğitimciler vd.) halk eğitimine olan bakışlarını eleştirel bicimde ortaya koyuyor.
Kitapta halk eğitimi, teknik bir tamamlayıcı eğitim veya okuryazarlık meselesin-den ziyade, alabildiğine kapsamlı ve makro duzeyde analiz edilmektedir. İtalya ile karşılaştırılan Brezilya’da halk eğitimi kavramı ve olgusu, Kurtuluş Teolojisi, askeri darbe, sınıfsal mucadele, politik koalisyonlar, komunist partiler, sivil top-lum, liberal goruşler, oligarşik cevreler, ithal ikameci sanayileşme, kırdan kente goc, informal sektorde calışma, kapitalist uretim bicimi, yoksulluk, halk tabaka-ları, Machismo gibi pek cok parametre cercevesinde işlenmektedir.
Ireland’a gore 1960’ların başından bu yana başta Paulo Freire olmak uzere pek cok halk eğitimcinin cabalarıyla yetişkin eğitimine yonelik yerli bir Latin Ameri-kalı yaklaşım ortaya cıktı. Latin Amerika’nın, ABD ve Avrupa’da uretilen “toplum kalkınması”, “yaşam boyu eğitim” ve “yaygın eğitim” gibi ceşitli yaklaşımların etkisinde kalsa da, kendine ozgu bicimde geliştirdiği “Halk Eğitimi” (Popular Education), orgun eğitim imkÂnı bulamayan halk tabakaları icin gercek bir cozumdur.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Gramsci ve Halk Eğitimi - Brezilya Deneyimi Uzerine Duşunceler Yazar: Timothy D. Ireland Yayınevi: Toz Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 144 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786050621129