
Taner Timur, Felsefi İzlenimler ve Marksizm, İnsan ve Toplum kitaplarında 20. yuzyıl Batı duşuncesinin bir dizi parlak temsilcisini ele almıştı. Bu kitapta ise Frankfurt Okulu’nun en onemli temsilcisi Jurgen Habermas’ı inceliyor.
Gunumuzde Habermas, filozof, sosyolog ve tarihci nitelikleriyle kıta Avrupası duşunce geleneğini Anglo-Sakson geleneğiyle buluşturan duşunur olarak tanınıyor. Ulkemizde de tanınıp fikirleri tartışılan bir felsefeci olarak dikkat cekiyor.
Taner Timur, bu buyuk duşunuru tarihsel maddeci bir perspektifle değerlendiriyor. Onun duşunce alanındaki onemli katkılarının yanı sıra ırkcılığa ve ayrımcı duşunce ve uygulamalara karşı verdiği savaşı takdir ederken Marksizmi “yeniden yapılandırma” girişimini, “radikal demokrasi” anlayışını ise eleştiriyor, Marx ve Weber’i uzlaştırma cabasının başarısızlığına değiniyor.
Taner Timur, duşunurun tezlerini, kendisinin (hocası Adorno da dahil) tum duşunurleri incelediği eleştirel ve “yapı-kurumcu” (rekonstruktive) espri icinde inceliyor.
Habermas’ı anlamak, Turkiye’nin tartışma gundemiyle bağlantıları icinde okumak icin doyurucu, ufuk acıcı bir kaynak.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Habermas'ı Okumak Yazar: Taner Timur Yayınevi: Yordam Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 Barkod: 9789944122559