Kapitalizmin insanlar arası ilişkilerde yarattığı tahribatı tanımlamak icin kullanılagelmiş ceşitli kavramlar arasında en carpıcı ve en kolay anlaşılanlardan biri olan "şeyleşme", sermayenin bilinc uzerindeki somut etkilerini tanımlama konusunda eşsiz bir arac gibi gorunur. Gelgelelim 20. yuzyılda ağırlık kazanan ikici, "sekuler" duşunce modellerinin etkisiyle gozden duşmuştur. Bewes bu eğilime karşı cıkarak bir toplumsal/kulturel endişe bicimi olarak yeniden formule ettiği "şeyleşme" kavramının "gec kapitalizm" doneminde de hÂl cok işe yarayabileceğini one suruyor. Bahsedilen ikici modellere karşı, her ikiliğin, icerdiği terimleri aşan ve sentezleyen ucuncu bir varoluş duzeni tarafından dolayımlandığı uclu diyalektik ya da 'dinsel' modeli yaratıcı bir bicimde tekrar ele alıyor: "Şeyleşme kavramını, icerdiği ortuk dinsellik nedeniyle bir kenara atmaktansa... sekularizm ile din arasındaki karşıtlığı dolayımlamaya ve bu yolla şeyleşme kavramını rehabilite etmeye calıştım," diyor.

Adorno'dan Derrida'ya, Lukács'dan Negri'ye neredeyse butun bir 20. yuzyıl fikriyatının kapsamlı ve eleştirel bir analizini sunan, Proust ve Flannery O'Connor gibi edebiyatcıların eserlerinden de sık sık yararlanan bu kitabın ilgiyle okunacağını umuyoruz.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Şeyleşme Yazar: Timothy Bewes Yayınevi: Metis Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2008 Baskı Sayısı: 2. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789753426503