İnsanın anlama yetisinin sınırları nedir? Nedensellik ilkesi zihinde nasıl oluşur? Zihinde izlenimlerden bağımsız olarak düşünceler oluşabilir mi? Matematiksel ve olgusal akıl yürütmelerin dışında bir akıl yürütmeden ve bilgiden soz edebilir miyiz? Tanrı’nın varlığı, Tanrı’nın nitelikleri ve ruhun olümsüzlüğü insan zihni tarafından bilinebilir şeyler midir? Din kitaplarında one sürülen mucizeler ve vahiy gercek midir yoksa bir kurgu mudur? İntihar ahlaken doğru mudur? Benlik bir kurgu mudur? Eylemlerimizin ve secimlerimizin temelinde akıl mı yoksa duygu mu yatar? Toplumsal barış ve adalet nasıl sağlanır?
Felsefe tarihinin en onde gelen filozoflarından biri olan David Hume’un on sekizinci yüzyılda bu sorulara verdiği yanıtlar büyük sarsıntılara yol acmış, insanın düşünsel macerasında geri donüşü olmayan devrimci ve radikal bir acılıma neden olmuştur. Hume’u anlamak, hem felsefe tarihini hem de felsefenin temel sorunlarını ve geleceğini anlamak acısından kacınılmazdır.
Turkiye’de Hume’un kuramları konusunda calışan en onemli uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Orsan K. Oymen, bu kitapta, bir yandan Hume’un temel eserlerinden bolümleri derlemiş, bir yandan da Hume’un Bilgi Felsefesi (Epistemoloji), Ahlak Felsefesi (Etik) ve Din Felsefesi alanındaki tezlerini sadeleştirerek ozetlemiş ve yorumlamıştır.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Hume - Fikir Mimarları Dizisi Yazar: Orsan K. Oymen Yayınevi: Say Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 544 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 2. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789754689174