Kant'ın en değer verdiği oğrencisi ve Nietzsche duşunuşunun şekillenmesinde onemli bir faktor olan Arthur Schopenhauer calışmalarını "Tum bilgiler bizim dunyada edindiğimiz tecrubelerden kaynaklanır fakat bizim tecrubelerimiz esas olarak subjektiftir ve kendi zihnimiz tarafından şekillendirilmiştir taraflı ve onyargılıdır. Bu sebeple gercek bizim istemimizin uzantısından başka bir şey değildir" goruşunu temel alarak surdurmuştur.

Bu denemede Schopehauer insan tabiatına bakışını sunuyor bize... Hem de hayli kotumser bir bakış acısı bu. Cunku Schopenhauer arzunun insanı acıya goturduğunu ve gecici de olsa bir rahatlamaya giden tek yolun arzularımızdan vazgecmekle olacağını savunan bir Budistin gozleriyle bakıyor yaşama. Yine burada filozof devlet gibi insan eliyle oluşturulan kurumları insanlığın ozgur istem ve yuksek bir karakter ile ahlak anlayışı gibi ideallerini mercek altına alıyor. Ve onların altında yatan bir gerceği kaderci bir itkinin kulturu zorbalık ile anarşinin sınırlarında cok az yerde mola vererek oradan oraya dolaştırdığını ortaya cıkarıyor.

Felsefe oğrencileri ve on dokuzuncu yuzyıl entellektualizmiyle ilgilenenlere hayli ilginc gelecek bir okuma şoleni.
(Tanıtım Bulteninden)



Sayfa Sayısı: 95

Baskı Yılı: 2013


Dili: Turkce
Yayınevi: Oda Yayınları
Kitap Adı: İnsan Doğası Uzerine Yazar: Arthur Schopenhauer Cevirmen: Elif Yıldırım Yayınevi: Oda Yayınları İlk Baskı Yılı: 2013 Dil: Turkce Barkod: 9789753854047