
"Gunumuzun kulturel radikalizmi ekonomik ve ekolojik kriz bağlamına gitgide daha fazla teslim olurken, Jameson'ın 'postmodern Marksizmi' ise diyalektiği tekrar eski haline, yani Marx'ın unlu sozundeki gibi "burjuvaziyle onun doktriner sozculerinin gozunde bir skandal ve bir tiksinti nesnesi" addedildiği hale dondurebilir."
-Ben Noys, The Philosopher's Magazine-
Batı felsefesinin son iki yuzyılını derinden etkileyen diyalektik, Marx'tan bu yana eleştirel duşuncenin de en onemli, en cok tartışılan odak noktası oldu. Jameson bu felsefi geleneğin tarihinde ortaya cıkan sorunlarla ilgili bu teorik incelemesinde, metalaşma ve kureselleşme uzerine yazdığı denemeler ve Rousseau, Fichte, Heidegger, Sartre, Derrida, Lacan gibi gerek diyalektik yanlısı gerekse karşıtı olan duşunurler aracılığıyla tartışmayı bir bağlama oturtuyor. Elli yıl boyunca diyalektik duşunce uzerine calışmalar yapmış unlu kultur eleştirmeni ve felsefeci Fredric Jameson'ın, Batı felsefesinde yanlış anlaşılmış, carpıtılmış ve hayati onemdeki bir duşunce cizgisini ele alan bu kapsamlı calışmasından, ic gerilimlerin zorlamasıyla, entelektuel uğraş alanında yeni bir cağ doğabilir.
Titiz bir incelemenin urunu olan Diyalektiğin Birleştirici Gucleri, "mekÂnsal" diyalektik denilen yeni kavrama doğru ilerleyen bir hareketin haritasını cıkarıyor ve tarihsel materyalizmi irdeleme kapsamına aldığı bir Paul Riccoeur incelemesi uzerinden de kureselleşme konusunda olağanustu bir tefekkurle sona eriyor. Jameson diyalektik duşunceyi, 21. yuzyıl icin yeniden canlandıran yeni bir duşunce sentezi sunuyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 672
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: İthaki Yayınları
Kitap Adı: Diyalektiğin Birleştirici Gucleri Yazar: Fredric Jameson Yayına Hazırlayan: Barış Şannan Cevirmen: Bulent Doğan Kapak Tasarımı: Şukru Karakoc Yayınevi: İthaki Yayınları İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786053754374