Konfucyus geleneğinin en saygın metni olan Secmeler (Lun Yu), ustadın oğrencileriyle yaptığı konuşmalardan derlenmiştir. Konfucyus'un yazılı ve sozlu duşuncelerinden onemli bir bolumunu iceren Erdemin Ardından Git, Konfucyuscu yolu ve onun yaşam bicimini yaşayan bir gelenek olarak koruma, bir ortak bellek yaratma duşuncelerinin belgesi olarak okunmalıdır.
Konfucyus'un butun sozleri insanları duşunmeye cağırma, yaşam karşısında insanın kendisini sınama amacına donuktur. İnsanın iyi olana yonelmesi, kişiliğini geliştirmesi, insanlara ve topluma yararlı bir insan olmak icin caba gostermesi icin sayısız oneride bulunur Konfucyus. Asıl olan da erdemliliktir.
(...)
Duşunmeden Oğrenmek Zaman Kaybıdır
I. Ustat dedi ki: "Ulkesini erdemle yoneten bir kişi, konumunu hep koruyan ve tum yıldızları kendisine bağlı kılan kutup yıldızı ile karşılaştırılabilir."
II. Ustat dedi ki: "Şiir kitabında 300 parca şiir var. Fakat tumunu bir cumleyle anlatabilirsiniz: Fesat duşuncelere sahip olma."
III. Ustat dedi ki: "Eğer halk yasalarla yonetilir ve cezalarla yola getirilmek istenirse, onlar kendilerini cezalardan kurtarmaya calışacak ve bundan hic utanc duymayacaktır. Eğer onlar erdemle yonetilir ve eğitimle yola getirilmek istenirse, utanc duyacaklar ve boylece iyi olmaya calışacaktır."
IV. Ustat dedi ki:
"Kendimi on beş yaşında oğrenmeye verdim.
"İrademe otuz yaşında sahip olabildim.
"Kuşkulardan kırk yaşında kurtuldum.
"Goğun duzenini elli yaşında oğrendim.
"Sezgilerim yoluyla her şeyi altmış yaşında kavradım.
"Kalbimin isteklerini, doğru olan şeylere zarar vermeden yetmiş yaşında gercekleştirebildim..."
V. Meng İ,1 "anaya babaya sevgi ve bağlılığın ne olduğunu" sordu.
Ustat yanıtladı: "Onlara itaatsizlik etmemek demektir."
Daha sonra Fan Ch'ıh2 ile giderken dedi ki: "Meng-sun (Meng İ) bana, ana babaya sevgi ve bağlılığın ne olduğunu sordu. Ben de, onlara itaatsizlik etmemektir dedim."
Fan Ch'ıh, "Bundan neyi kastediyorsunuz?" diye sordu
Ustat yanıtladı: "Ailemiz yaşarken onlara terbiyenin gereklerine gore hizmet etmeliyiz.
"Oldukleri zaman toren kurallarına gore onları gommeli ve kurbanlar sunmalıyız."
VI. Meng Wu da gene anaya babaya sadakatin ne olduğunu sordu.
Ustat yanıtladı: "Ana baba cocuklarının hastalanmasından korkar."
VII. Tzu-yu4 de anaya babaya sadakatin ne olduğunu sordu.
Ustat yanıtladı: "Bu gunlerde ana babaya sadakat ailenin gecimini sağlamak olarak anlaşılıyor. Ancak kopeklerle atlar da aynı şeyi yapıyor. Saygı olmazsa ikisini birbirinden nasıl ayırabilirsiniz?"
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Konfucyus - Erdemin Ardından Git Cevirmen: Işıtan Gunduz Yayınevi: Notos İlk Baskı Yılı: 2008 Dil: Turkce Barkod: 9786055904043