Kapitalizm, bireysel ozgurluğun son durağı mı? Liberal kuramcılar diyor ki: "Serbest piyasa ekonomisi, belki eşitlik, kardeşlik ve adalet sağlayamıyor ama hic olmazsa ozgurluğu garanti altına alıyor." Ozgurluğun, tuketicilerin marka secme ozgurluğune ya da soyut vatandaşların eşit yasal haklarına indirgenemeyeceğini duşunuyorsak, liberalizmin ilk eleştirmenlerinden Rousseau ve Marx'ın alternatif ozgurluk anlayışlarından hÂl oğreneceğimiz cok şey var.

Coğumuz, ya ozgurluğu kuralsızlık olarak tanımlayıp, mutlak ozgurluğun hicbir toplumda var olamayacağını duşunuyoruz, ya da ozgurluğu "ozel alan" icindeki serbestliğe indirgeyip, kendimizi ozgur hissetmenin ozgur olmak icin yeterli olduğuna inanıyoruz. Peki, ya Rousseau'nun iddia ettiği gibi ayağımızdaki zincirleri halhal zannedip ciceklerle susluyorsak?
Ozgurleşmenin ilk adımı, şu anda neden ozgur olmadığımızı kavramaktan geciyor.

Modern toplumda icine duştuğumuz "ozgurluk yanılsaması"nı acıklayan Rousseau ve Marx, ozgurluğun ihtiyaclarla ilişkisine dair iki farklı tez one suruyor. Rousseau'ya gore, uygarlık, arzuları ve bağımlılıkları artırdıkca toplumlar yozlaşır ve insanlar farkına varmadan ozgurluklerini kaybeder. Ozgurluğun koşulu "yapay arzular"dan kurtularak yetenekler ve ihtiyaclar arasında denge kurulmasıdır. Oysa Marx'a gore ozgurleşme ancak ihtiyacların artması ve insancıllaşmasıyla mumkundur. Butun ihtiyaclarımızı para ihtiyacına indirgeyen "meta fetişizmi"nden kurtulma mucadelesi, yabancılaşmanın aşılmasının da onunu acar. Bu kitap, "Biz kimiz? Nereden geldik? Nereye gidiyoruz? Nasıl ozgurleşebiliriz?" sorularının peşine duşen herkesi duşunsel bir yolculuğa davet ediyor.


İnce Kapak:

Sayfa Sayısı: 168

Baskı Yılı: 2016


e-Kitap:

Sayfa Sayısı: 144

Baskı Yılı: 2006


Dili: Turkce
Yayınevi: Yordam Kitap
Kitap Adı: Ozgurluk Yanılsaması - Rousseau ve Marx Yazar: Yıldız Silier Yayınevi: Yordam Kitap İlk Baskı Yılı: 2006 Dil: Turkce Barkod: 9789944568856