Hayat her gecen gün daha da karmaşık ve istikrarsız hale geliyor. Beşeri münasebetlerde hicbir şeyin derinliğini olcemiyor, en yakınımızdakiler de dahil olmak üzere kanaatlerimizde sürekli gelgitler yaşıyor, biteviye hayal kırıklığına uğruyoruz. Sonunda bu hayal kırıklıklarından yorulmuş olarak icimize dondüğümüzde kendimizi hecelerken buluyoruz: Nasıl yaşamalıyım ki her işimde sürekli hüsran kaderim olmasın, attığım her adımda hep pişmanlık kapımı calmasın? Bu soru ile birlikte idrak etmeye başlıyoruz ki hayatımızı bu kadar sallantılı ve calkantılı hale getiren her türlü olcü ve ilkeyi bir tarafa bırakarak nicedir tuttuğumuz keyfimize gore yaşama yoludur. Sonunda cok pahalıya mal olsa da oğreniyoruz ki yaşamak şakaya gelmeyecek kadar tehlikeli bir işmiş.
Şimdi gerek bu derinlikler, gerekse sık sık uğradığımız pişmanlık ve hayal kırıklıkları hakkında kısa ve ozlü deyişlere, bu sallantılı ve calkantılı hayata inat değişmez ve sarsılmaz hayat düsturlarına ihtiyac duyduğumuzu kimselere soyleyemesek de kendimize itiraf ediyoruz. Hatta bu kadarı bile değil, hayatın pahalıya oğrettiklerini tecrübe haline getirip ders edinmenin yollarını aradığımızı gorüyoruz. Kitap, kapağındaki isimden de anlaşılacağı üzere hem bu dersleri hem de kadim zamanların hayat bilgeliklerini kapakları arasına derc ettiği iddiasında.
Schopenhauer onu bu hüviyetiyle ‘sürekli başvurulacak bir elkitabı, bir hayat yoldaşı’ olarak takdim etmekte, Nietzsche onu Avrupa düşüncesinde bu sahada emsaline rastlanmayan bir ‘muvaffakiyet’ olarak selamlamakta.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Bilgelik Kılavuzu ve Kurnazlık Sanatı Yazar: Baltasar Gracian Yayınevi: Say Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786050207033