“Yaşayabileceğimiz bir toprağı nasıl bulacağız? […] Nereye gideceğimizi de, nasıl yaşayacağımızı da, kimlerle birlikte yaşayacağımızı da bilmiyoruz. Bir yer bulmak icin ne yapmalıyız? Yonumuzu nasıl bulacağız?”
Toprak mefhumunun yapısı değişiyor, tum aidiyetler donuşum surecinde, herkes evrensel anlamda paylaşılabilir bir dunyanın, icinde yaşanabilir bir toprağın eksikliğiyle karşı karşıya ve yerkure direnmeye başladı; tarihte ilk defa insan toplumları, yer sisteminin insan eylemine verdiği tepkileri kavramak zorunda… Bruno Latour, Rota’da cizdiği bu manzaranın “belli bir tarihsel eğrinin sonu”na işaret ettiğini iddia ediyor ve bunu toplumsal sınıf mucadelesinin, bir jeo-toplumsal yer mucadelesine donuşumu olarak yorumluyor.
Latour dunyanın karşılaştığı uc buyuk sorunu bu donuşum temelinde değerlendirerek goc krizinin, iklim durumunun inkÂrının ve inanılmaz boyutlara ulaşan eşitsizliğin aslında tek bir olay olduğunu iddia ediyor. Artık Kuresellik/Yerellik, Sağ/Sol, Batı hayranlığı/karşıtlığı uzerinden politika yapmanın gecersiz kaldığını, onun yerine “Modernleşmenin birbiriyle celişkili kıldığı, aslında birbirini tamamlayan iki hareketi” gozetmemiz gerektiğini soyluyor: bir yandan toprağa bağlanmak, ote yandan dunyasallaşmak.

(Tanıtım Bulteninden)


Kitap Adı: Rota-Politikada Yonumuzu Nasıl Bulacağız? Yazar: Bruno Latour Yayınevi: Kolektif Kitap Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052205310