Tarih ve felsefe terimleri, yuzyıllardır birbirleriyle ilişkisi olmayan alanları nitelemek icin kullanılagelmiş olan terimlerdir. Antikcağ’da insanın doğa uzerine duşunerek kendi bilgisini kazanma sureci. Ortacağ’da yerini tanrıya bırakmış; bu cağı izleyen donemde ise, her turden yerellik ve tarihsellikten uzak soyut akıl kavramsallaştırması, duşunce tarihinde o cağın genel paradigması haline gelmiştir. Evrene ve kendine ilişkin bilgi elde etme cabasında insanı yeterince tatmin etmeyen bu uc dolayımın, ozellikle 18. yuzyıldan başlayarak yerini tarihe terk ettiği; dahası her birinin, kendi tikel anlamlarını ancak ve sadece tarih sayesinde ve tarihte kazandığı fikri, felsefeyi yeni bir yorungenin eksenine cekmiştir. ‘Gecmişin şimdideki surekli etkililiği’ anlamında bir tarihsellik bilincinin gelişmesiyle birlikte tum 19. yuzyıl, bir tarih yuzyılı olmuş; tarih ile felsefenin bir arada ele alınması, ozel anlamda felsefenin, genelde ise duşuncenin yonteminin ne olacağı sorusu uzerine yeni kavrayışların şekillenmesine on ayak olmuştur. Gunumuzde sosyal bilimler uzerine duşunmenin olanağı, bu surecin bilinmesini ve ozumsenmesini gerektirmektedir.
Tarih Felsefesi kitabı, bu alanda bir giriş kitabı olmanın otesinde, ‘sonuclarından hicbir zaman oğrenilemeyecek bir etkinlik’ olan felsefenin icine dolayımsız bir şekilde nufuz edebilmeyi ve yuzyıllarca ilişkileri sorunlu addedilmiş tarih ile felsefenin farklı kesişim noktalarındaki belli başlı problemleri gostermeyi amac ediniyor.


İnce Kapak:

Sayfa Sayısı: 237

Baskı Yılı: 2006


e-Kitap:

Sayfa Sayısı: 245

Baskı Yılı: 2006


Dili: Turkce
Yayınevi: Doğu Batı Yayınları

Kitap Adı: Tarih Felsefesi-Secme Metinler Hazırlayan: Doğan Ozlem Yayınevi: Doğu Batı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2006 Dil: Turkce Barkod: 9789752410701