
Sadece felsefe tarihi olarak değil, bilim ve kultur tarihi bakımından da Viyana, 20. yuzyıl Avrupa tarihinde en ayrıcalıklı yere sahip olan kent olarak karşımıza cıkar. Ayrıca ekonomi, sanatın her dalı, mimari ve muhendislikte bu yuzyılda en verimli calışmalar yine buradan cıkmıştır. Bunun sebepleri tartışılabilir; dort farklı ulkeye komşu olması, dolayısıyla kulturel bir merkez konumunda bulunması ya da Avusturya’nın ekonomik temelleri, uzerinde en cok durulan acıklamalar olagelmiştir. Ne olursa olsun onumuzde en azından elinizdeki bu kitap ozelinde gorkemli bir felsefi/duşunsel gelenek meydana getirmiş bir kent durmaktadır.
1924’te perşembe akşamları Boltzmanngasse’de felsefenin guncel veya geleneksel sorunlarının tartışıldığı bir Cevre toplanır. Felsefecilerin yanı sıra farklı disiplinlerden bilim insanlarının da katıldığı Cevre 1929 yılında yayınladıkları bildiride (Bilimsel Dunya Anlayışı. Viyana Cevresi) kendilerini resmen dunyaya duyurur.
İşte bu calışma, neredeyse bir asır once yayınlanmış bir bildiri ve bu bildiri cevresinde bir araya gelmiş filozoflar, bilim insanları, matematikciler ve diğerlerine odaklanır. Kurucu metinler vasıtasıyla, yuzyılın en onemli felsefi akımlarından birini tanıtır.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Viyana Cevresi Yazar: Kolektif Yayınevi: Pinhan Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059460859