
Paul Karl Feyerabend, yirminci yuzyıl bilim felsefesinin onemli filozoflarından birisidir. Yaşadığı donemde bilim uzerine fikirleriyle muhalif cağdaşları tarafından 'bilim duşmanı' ilan edilecek kadar farklı felsefi cizgi ortaya koymuştur. Feyerabend acısından bilimsel bilgi astroloji, mitoloji, sanat, soylence ve din gibi bircok bilgiden sadece birisidir. Ona gore, hakikatin araştırılması surecinde bilimsel bilginin one cıkması onun mutlak haklılığının gostergesi değildir. Zira hakikat, yalnız bilimin araştırma hanesine yazılı bir sozcuk değildir. Bu bakımdan Feyerabend, bilimin oteki bilgi turleri acısından bir mihenk taşı olmadığını belirtmiştir. Gunumuz dunyasında alternatif bilgi turlerinin bilimsel referansları olmadığı gerekcesiyle yadsınmasının bilim şovenliği olduğunu soylemiştir. Feyerabend, modern bilim paradigmasına ciddi eleştireler yonelterek bilim-insan, bilim-eğitim, bilim-değer, bilim-doğa, bilim-toplum, bilim-devlet, bilim-uygarlık, bilim-ideoloji, bilim-savaş gibi konuları tartışmaya acmıştır. Boylece bilimin ussallığı, yontemleri, kuramları, kavramları, gucu, etkisi, sınırları, toplumsal yaşamdaki yeri ve beşeri bilimlerle ilişkisi gibi konular uzerinde ufuk acıcı duşunceler geliştirmiştir.
(...) bilim, insanları daha sevecen, daha az vahşi ya da daha uygar yapmadı. Bilimsel olarak en gelişmiş olduğumuz yuzyıl, barbarlığımızın zirve yaptığı yuzyıldır.
Paul K. Feyerabend
(...) bu gunun bilgisi yarının masalına donuşebilirken, en gulunesi efsane dahi sonunda bilimin en sağlam parcası olabilir.
Paul K. Feyerabend
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Paul Karl Feyerabend'in Bilim Felsefesi Yazar: Serdar Saygılı Yayınevi: Cizgi Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9789944272124