Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)

Uygar toplumun hakikî kurucusu oldu. Kazıkları sokerek ya da hendeği doldurarak hemcinslerine şoyle haykırmış biri, insan turunu nice suctan, savaştan, nice sefaletten ve dehşetten korumuş olurdu: “Bu sahtekÂra kulak asmayın! Meyvelerin herkesin olduğunu ve toprağın da hic kimseye ait olmadığını unutursanız, mahvolursunuz!”»
«Eşitsizliğin kaynağını ve ilerlemesini, politik toplumların kuruluşunu ve suiistimalini, bunların, yalnızca aklın ışığıyla ve de egemen otoriteye ilÂhî hukukun mueyyide yetkisini veren kutsal dogmalardan bağımsız şekilde, insan doğasından muhakemeyle cıkarılabildiği olcude sunmaya calıştım. Bu sunuştan, doğa durumunda hemen hemen hic bulunmayan eşitsizliğin, gucunu ve artışını yetilerimizin gelişiminden ve insan zekÂsının ilerlemelerinden aldığı ve de sonunda, mulkiyetin ve yasaların tesis edilmesiyle kalıcı ve meşru hÂle geldiği sonucu cıkıyor. Yine, yalnızca pozitif hukuk tarafından musaade edilen mÂnevî eşitsizliğin, fiziksel eşitsizlikle başa baş gitmediği her durumda doğal hukuka aykırı olduğu sonucu cıkıyor; bu farklılık da, ne surette tanımlanırsa tanımlansın, bir cocuğun bir ihtiyara emretmesi, geri zekÂlının tekinin bilge bir insanı sevk ve idare etmesi ve aclıktan kıvranan coğunluk hayatî ihtiyacların yoksunluğunu cekerken bir avuc insanın bolluk icinde yuzmesi ÂşikÂr bicimde doğa yasasına aykırı olduğundan, uygarlaşmış halkların hepsinde hukum suren bu eşitsizlik turu bakımından duşunulmesi gerekeni yeterince tayin edicidir.»
Rousseau’nun cağlar oncesinden gunumuze hitap edebilme meziyetine sahip Nutku, butun beşerî bilimler bakımından ve bilhassa da siyasetbilimi, hukuk, sosyoloji, siyaset felsefesi, insan ve kultur felsefesi, dil felsefesi alanları bakımından temel metinlerden biridir.



Kitap Adı: İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı ve Temelleri Hakkında Nutuk Yazar: Jean - Jacques Rousseau Cevirmen: Atakan Altınors Yayınevi: Bilge Kultur Sanat Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059521727