Bircok araştırmacı, antropolog ve etnologun beş kıtada birbirlerinden on binlerce kilometre uzakta yaşayan insanlarla ilgili calışmaları Lucien Lévy-Bruhl icin doğrudan ilham kaynağıdır. Lévy-Bruhl, kendi sahasındaki muazzam birikimi bu kitapta bir araya getirirken antropoloji dunyasının temel keşiflerine de onculuk eder.

Lévy-Bruhl'un calışmalarıyla M. Mauss, B. Malinowsky, G. Frazer, Louis Dumont, Lévy-Strauss gibi antroplogların metinlerine bakıldığında insanlığın muazzam teknolojik, demokratik, bilimsel vb. gelişmelerine karşın, bircok acıdan, ilkel toplumun zihinsel evreniyle benzerlikler olduğu gorulmektedir. Asıl uzmanlık alanı felsefe olan ve ilkel toplumların zihinsel/duşunsel yapısı konusunda en onemli metinlerden birkac tanesini yazmış olan Lévy-Bruhl, bu kitabında ilkel toplumlarda ruh kavramının var olup olmadığını tartışıyor. İlkel insanın nasıl duşunup nasıl yaşadığını yuzlerce ayrıntının arasından cıkarıyor.

"Şimdi calışmamızın en zor kısmına geliyoruz. Kurum ve toreler cozumlemesi, ilkel insanların cevrelerindeki birey, nesne ve ozellikle de sosyal grupla olan ilişkilerini kafalarında nasıl canlandırdıklarını belli bir olcude belirlememizi sağlamıştı. Ancak tek başına ele alındığında, bireyin, onların gozunde hangi tinsel ve maddi unsurlardan oluştuğunu, nasıl yaşadığını ve olduğunu soyleyebilmek icin sanki cok daha zor soruların yanıtlanması gerekiyor. Bunun nedenleriyse cok acık. Her şeyden once ilkel toplumlarda, pek cok konuda olduğu gibi, spekulatif bir merak, yalnızca oğrenme amaclı bir bilgi aclığıyla karşılaşılmamaktadır. Bilme gereksinimi, olabilecek en alt duzeydedir. Bu insan, her soruya kalıplaşmış bir yanıt veren ilkel zihniyetin gizemli acıklamalarıyla yetinmeyi bilmektedir."



Kitap Adı: İlkel İnsanda Ruh Anlayışı Yazar: Lucien Levy Bruhl Yayınevi: Doğu Batı Yayınları İlk Baskı Yılı: 2006 Dil: Turkce Barkod: 9786052133521